DEBATT

Rusforskere overforenkler

Det er alvorlig når rusforskere forsøker å snevre inn debatten og samtidig beskylder andre for det samme.

REDUSERT: Også i Portugal fryktet skeptikerne økt misbruk. Det gikk motsatt vei, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Truls Brekke
REDUSERT: Også i Portugal fryktet skeptikerne økt misbruk. Det gikk motsatt vei, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 20. desember begår rusforskerne Anne Line Bretteville-Jensen og Linn Gjersing ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) en overforenkling, i sin presentasjon av Lørdagsrevyens innslag om norsk og portugisisk narkotikapolitikk (14. desember). Rusforskerne innleder med å beskylde Lørdagsrevyen for bare å vise deler av helheten. Etter oppslaget om at 246 døde av overdose i Norge i fjor mens det døde 13 i Portugal «der det bor elleve millioner mennesker og narkotika er lovlig». Med henvisning til avkriminaliseringsreformen i Portugal, presterer rusforskerne å skrive at ett tiltak alene ikke vil kunne redusere overdosedødsfall. En slik fremstilling av endringene i Portugal er besynderlig.

Når de gikk fra snever kriminalisering til å se det som en helseutfordring, ble følgelig reformen bred. Penger ble overført fra justis- til helsesektoren og rusbehandlingen ble russpesifikk snarere enn holdningsskapende.Dagsrevyen viste at metadon var gjort svært tilgjengelig i Portugal. Narkotikaekspert João Goulão sier dette var et av de avgjørende trekk for å få en positiv utvikling. I Portugal plasseres daglig metadonbusser i belastede områder, dessuten får heroinavhengige medisinsk hjelp på dagen, ved oppmøte. I kontrast til her, hvor myndighetene foretrekker oppstart med Suboxone i et høyterskel rehabiliteringsapparat.Dette problematiserer ikke forskerne fra Sirus, som nok så seg blinde på avkriminaliseringsbegrepet. De fant heller rom for argumenter mot avkriminalisering av cannabis i en diskusjon om en politikk som nesten har eliminert de alvorligste konsekvenser av heroinbruk!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer