DEBATT

Rusforskere overforenkler

Det er alvorlig når rusforskere forsøker å snevre inn debatten og samtidig beskylder andre for det samme.

REDUSERT: Også i Portugal fryktet skeptikerne økt misbruk. Det gikk motsatt vei, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Truls Brekke
REDUSERT: Også i Portugal fryktet skeptikerne økt misbruk. Det gikk motsatt vei, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 20. desember begår rusforskerne Anne Line Bretteville-Jensen og Linn Gjersing ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) en overforenkling, i sin presentasjon av Lørdagsrevyens innslag om norsk og portugisisk narkotikapolitikk (14. desember). Rusforskerne innleder med å beskylde Lørdagsrevyen for bare å vise deler av helheten. Etter oppslaget om at 246 døde av overdose i Norge i fjor mens det døde 13 i Portugal «der det bor elleve millioner mennesker og narkotika er lovlig». Med henvisning til avkriminaliseringsreformen i Portugal, presterer rusforskerne å skrive at ett tiltak alene ikke vil kunne redusere overdosedødsfall. En slik fremstilling av endringene i Portugal er besynderlig.

Når de gikk fra snever kriminalisering til å se det som en helseutfordring, ble følgelig reformen bred. Penger ble overført fra justis- til helsesektoren og rusbehandlingen ble russpesifikk snarere enn holdningsskapende.Dagsrevyen viste at metadon var gjort svært tilgjengelig i Portugal. Narkotikaekspert João Goulão sier dette var et av de avgjørende trekk for å få en positiv utvikling. I Portugal plasseres daglig metadonbusser i belastede områder, dessuten får heroinavhengige medisinsk hjelp på dagen, ved oppmøte. I kontrast til her, hvor myndighetene foretrekker oppstart med Suboxone i et høyterskel rehabiliteringsapparat.Dette problematiserer ikke forskerne fra Sirus, som nok så seg blinde på avkriminaliseringsbegrepet. De fant heller rom for argumenter mot avkriminalisering av cannabis i en diskusjon om en politikk som nesten har eliminert de alvorligste konsekvenser av heroinbruk!

Rusforskerne foretrekker å sammenlikne utviklingen i Portugal med en europeisk skoleundersøkelse (ESPAD) som viser at Norge har hatt nedgang i cannabisbruk. Det er ikke til å tro. Reportasjeinnslaget viste at Portugal har hatt Europas største narkoutfordringer. Bruken ble tidligere assosiert med frihet i et samfunn nylig frigjort fra diktatur. Plutselig hadde alle familier problemer med narkotika og de kunne daglig finne døde ved de åpne russcenene om morgenen.Likevel motiveres rusforskerne til å gripe til pennen for å påpeke at man ikke skal sammenlikne overdosestatistikk så lett uten å ta hensyn til landenes forskjellige former for registrering. Uttalelsen egner seg mest til å overskygge den radikale nedgangen i overdosdødsfall i Portugal sammenliknet med vår relative stabilitet.

Narkotika er ikke lovlig i Portugal, men vanskeligstilte som blir tatt med noe i besittelse havner ikke lenger i rettsapparat eller fengsel. De får ikke lenger kriminelt rulleblad. Fordi dette, som Portugals narkotikaekspert João Goulão sier, øker stigmaet og vanskelighetene med å gjenopprette et normalt liv.Også der fryktet skeptikerne økt misbruk. Det gikk motsatt vei. Dagsrevyen viste dessuten et innslag fra en behandlingsinstitusjon og fortalte at narkomane nå aktivt oppfordres til å oppsøke behandling. Ved dagsentra får de tett oppfølging lenge etter avsluttet behandling. Likevel, det er altså opp til den enkelte.

I kontrast til slik det er i Norge. Med den forståelse av rusproblematikk som eksisterer i Norge, får vi ingen drøftelser fra rusforskere vedrørende om myndighetene satser sterkere på behandling når dette kan erstattes med fengsel.Eller vedrørende kostnadene av å skyve mennesker inn i utenforskap. Det er alvorlig når rusforskere forsøker å snevre inn debatten og samtidig beskylder andre for det samme.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer