DEBATT

Rusforskere overforenkler

Det er alvorlig når rusforskere forsøker å snevre inn debatten og samtidig beskylder andre for det samme.

REDUSERT: Også i Portugal fryktet skeptikerne økt misbruk. Det gikk motsatt vei, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Truls Brekke
REDUSERT: Også i Portugal fryktet skeptikerne økt misbruk. Det gikk motsatt vei, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 20. desember begår rusforskerne Anne Line Bretteville-Jensen og Linn Gjersing ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) en overforenkling, i sin presentasjon av Lørdagsrevyens innslag om norsk og portugisisk narkotikapolitikk (14. desember). Rusforskerne innleder med å beskylde Lørdagsrevyen for bare å vise deler av helheten. Etter oppslaget om at 246 døde av overdose i Norge i fjor mens det døde 13 i Portugal «der det bor elleve millioner mennesker og narkotika er lovlig». Med henvisning til avkriminaliseringsreformen i Portugal, presterer rusforskerne å skrive at ett tiltak alene ikke vil kunne redusere overdosedødsfall. En slik fremstilling av endringene i Portugal er besynderlig.

Når de gikk fra snever kriminalisering til å se det som en helseutfordring, ble følgelig reformen bred. Penger ble overført fra justis- til helsesektoren og rusbehandlingen ble russpesifikk snarere enn holdningsskapende.Dagsrevyen viste at metadon var gjort svært tilgjengelig i Portugal. Narkotikaekspert João Goulão sier dette var et av de avgjørende trekk for å få en positiv utvikling. I Portugal plasseres daglig metadonbusser i belastede områder, dessuten får heroinavhengige medisinsk hjelp på dagen, ved oppmøte. I kontrast til her, hvor myndighetene foretrekker oppstart med Suboxone i et høyterskel rehabiliteringsapparat.Dette problematiserer ikke forskerne fra Sirus, som nok så seg blinde på avkriminaliseringsbegrepet. De fant heller rom for argumenter mot avkriminalisering av cannabis i en diskusjon om en politikk som nesten har eliminert de alvorligste konsekvenser av heroinbruk!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.