KAN IKKE GI OPP: Det er viktig med tiltak som møter tunge rusmisbrukere der de er, men KrF er helt tydelige på at staten ikke kan gi opp de rusavhengige og kampen for å gi de et verdig liv, ved å dele ut stoffet som forseglet rusavhengigheten i utgangspunktet, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
KAN IKKE GI OPP: Det er viktig med tiltak som møter tunge rusmisbrukere der de er, men KrF er helt tydelige på at staten ikke kan gi opp de rusavhengige og kampen for å gi de et verdig liv, ved å dele ut stoffet som forseglet rusavhengigheten i utgangspunktet, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Rusomsorg

Rusfrihet må være målet

Folkehelseinstituttets overdosetall for 2017 viste en historisk utvikling. For første gang tar metadon flere liv enn det heroin gjør blant landets rusbrukere.

Meninger

Målsettingen for rusomsorgen må fortsatt være rusfrihet og et godt nok apparat rundt den enkelte som gjør det mulig å lykkes.

Dagbladets leder 11. januar gir inntrykk av at KrF vil legemiddelassistert rehabilitering (LAR) til livs. Det er ikke korrekt. LAR er en etablert ordning som fungerer for en del, men KrF er opptatt av at ordningen må forbedres med mer vekt på rehabilitering og at flere bør tilbys alternative tilbud. Det har rett og slett blitt for mye legemiddel og for lite rehabilitering.

Hans Fr. Grøvan.
Hans Fr. Grøvan. Vis mer

Folkehelseinstituttets overdosetall for 2017 viste en historisk utvikling. For første gang tar metadon flere liv enn det heroin gjør blant landets rusbrukere, skrev Klassekampen 27. desember. I 2017 var heroin registrert som hoveddødsårsak i 20 prosent av narkotikautløste dødsfall, mens metadon var årsaken i 22 prosent av tilfellene. Metadon er heroinsubstituttet som brukes i behandlingen av rundt 40 prosent av de cirka 8000 ruspasientene i legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Både politi og flere ledende fagfolk er av den oppfatning at metadon tilgjengelig på det illegale markedet, i stor grad kommer fra pasienter i LAR som selger medisinene sine. Gatepris for ei flaske metadon fra LAR er ifølge politiet mellom 300 og 500 kroner. Dette er svært bekymringsfullt. Derfor tok vi i romjula til orde for grundig evaluering av LAR for å sikre at det fungerer etter intensjonen.

KrF mener også at regjeringens prøveprosjekt med heroinutdeling til rusmisbrukere er et stort skritt i gal retning. Vi mener staten ikke skal lange heroin gjennom heroinassistert behandling (HAB). I regjeringens forsøksprosjekt med heroinassistert behandling skal 400 personer med et rusproblem tildeles plass. Dette er omtrent det samme antallet som man estimerte da LAR-programmet var under planlegging.

De tyngste rusmisbrukerne er ofte et personifisert argument for å innføre heroinassistert behandling. Men dette er en gruppe som i liten grad vil kunne benytte seg av tilbudet. Den begrensede virketida på stoffet, og faren for overdose, krever oppmøte for ny dose flere ganger om dagen kombinert med bruk av LAR-preparat. Erfaringen fra andre land viser at det krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør.

I dag har vi om lag 8000 pasienter i LAR-programmet. Vi er svært bekymret for at vi vil se den samme utglidningseffekten ved at prøveprosjektet først blir gjort permanent, og deretter utvides.

Det er viktig med tiltak som møter tunge rusmisbrukere der de er, men KrF er helt tydelige på at staten ikke kan gi opp de rusavhengige og kampen for å gi de et verdig liv, ved å dele ut stoffet som forseglet rusavhengigheten i utgangspunktet. Da snakker vi ikke lenger om rusomsorg, men bare rus.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.