«Rush»-stjerne spiller jente med Downs syndrom i kortfilm

Vil endre folks holdninger.

(Dagbladet): Den verdenskjente skuespilleren Olivia Wilde (32) fronter kampanjevideoen «How you see me», som ble laget i forbindelse med
verdens Downs syndrom-dag, 21. mars.

Det er den italienske organisasjonen CoorDown som står bak. «La oss endre måten vi ser på folk med Downs syndrom på,» innleder organisasjonen kampanjevideoteksten med.

Wilde er kjent fra TV-serier som «The O.C.» og «House» og filmer som «Rush», «TRON: Legacy» og «Her».

I «How you see me» spiller 32-åringen ei helt vanlig tenåringsjente som gjør dagligdagse ting de fleste kan relatere seg til.

- Hvordan ser du meg? En fortellerstemme som ikke er Wildes egen, åpner videoen med «Dette er hvordan jeg ser meg selv». Videre presenterer karakteren sine mange ulike roller; som datter, søster, bestevenn og «en person du kan stole på.»

«Jeg ser på meg selv som en vanlig person med et viktig, meningsfullt, vakkert liv.»

• Se videoen øverst i saken.

Gutt (15) med autisme og Downs syndrom må skilles fra fostermor: - Er det dette Barnevernet kaller barnets beste?

Videoen avslutter med at Wilde ser seg selv i speilet, mens fortellerstemmen sier «Dette er hvordan jeg ser meg selv.» Kameravinkelen snus til personen som står foran speilet. Det er Special Olympics-atleten Anna Rose Rubright (19) med downs syndrom som står der, og ikke lenger Oliva Wilde. Anna Rose fullfører setningen.  «Hvordan ser du meg?»

Først og fremst mennesker Kampanjen omfatter også hashtagen #HowDoYouSeeMe, som en oppfordring til at folk skal se dem med Downs syndrom som mennesker først og fremst, isteden for å kun definere dem for deres utviklingshemning.

Wilde har selv twitret at hun er stolt av å ha vært med på lage kortfilmen til ære for verdens Downs syndrom-dag.

Ikke alle var like begestret over kampanjen. Aktivisten Emily Ladau som selv har en funksjonshemning skriver på den amerikanske nyhetnettstedet The Daily Beast at kampanjen virker mot sin hensikt. «Folk med funksjonshemninger er usynlige nok i seg selv. Hvorfor slettet de oss fra en holdningskampanje om oss?»

Velges bort I Norge er antall levefødte med Downs syndrom relativt stabilt, ifølge Folkehelseinstituttet. I 2014 ble det født 74 barn med Downs syndrom. Beregninger fra Medisinsk fødselsregister viser derimot at omtrent 90 prosent av foreldre velger å avbryte svangerskapet dersom det viser seg at fosteret har Downs syndrom.