Rushdie ble æresdoktor

TROMSØ (Dagbladet): Rektor Tove Bull ga blaffen i akademisk kutyme og kastet seg om halsen på Salman Rushdie etter å ha utnevnt ham til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø.

- Jeg må få gi deg en skikkelig klem, utbrøt hun og omfavnet forfatteren.

Det skjedde så fort og kom så spontant at ikke engang de mange dresskledte mennene med propper i ørene rakk å reagere. Selv ni år etter at presteregimet i Iran lyste Rushdie i bann, må han følges av et stort sikkerhetsoppbud.

En feststemt og stor sal lyste av varme da Rushdie og hans norske forlegger William Nygaard ble utnevnt til æresdoktorer Auditorium Maximum på Universitetet i ishavsbyen.

Stor dag

- En fantastisk dag. Dette er det første æresdoktoratet jeg mottar i Europa. Det er spesielt hyggelig å kunne få doktorgraden ved et Universitet uten å ha avlagt en eneste eksamen på forhånd, sier Rushdie.

- Møtet med statsminister Bondevik fredag var også positivt?

- Ja, jeg er glad for støtten fra Bondevik. Vennskapet med og støtten fra Norge har alltid betydd mye for meg.

- Klarer man stadig å vri til skruen mot Iran noen hakk, har jeg håp om at man snart kommer til det punktet hvor Iran lar seg overtale og forbedrer seg.

EU-toppmøte

- Vil det skje noe i Rushdie-saken i nær framtid?

- Jeg har nylig møtt både Tony Blair og utenriksminister Robin Cook, og har fått svært positive signaler. Ettersom England har EUs presidentskap nå, venter jeg at noe skjer på det neste EU-toppmøtet, sier Rushdie.

Rushdie holdt en fornøyelig tale etter utdelingen der han både mintes egne studiedager ved Cambridge og sukket over at han også måtte forsvare mye søppel i arbeidet for ytringsfriheten.

- Men ytringsfrihet innebærer at folk har rett til å lage dårlige kinofilmer også. Ytringsfriheten er intet teselskap, den er en tøff kamp. Ytringsfriheten begynner først der hvor noen sier og uttrykker ting noen ikke liker, sa Rushdie.

IKKE BARE KLEM: Salman Rushdie fikk også en mer tradisjonell blomsterhilsen med seg fra universitetsdirektør Harald Overvaag (midten). William Nygaard (t.v) så ut til å trives på sidelinjen.