Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rushdie skjeller ut feminist-ikon

Krangler om filmatisering av innvandrerroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forfatteren Salman Rushdie går på nytt til verbalt angrep på sin gamle fiende, det australske feministikonet Germaine Greer.

Foranledningen er at Greer støtter en gruppe beboere i Sør-London, som ønsker å stoppe filmatiseringen av Monica Alis bok «Brick Lane».

Sår fordommer

Innbyggerne - som har bakgrunn fra Bangladesh - protesterer mot boka og filmen, fordi de reagerer på hvordan de bangladeshiske innbyggerne i området blir portrettert, skriver nyhetsbyrået AP.

«Brick Lane» ble nominert til Bookerprisen i 2003, og handler om en ung jente som kommer til «Banglatown» i London for å gifte seg med en eldre mann. Innvandrergrupper fra Bangladesh reagerer på hvordan de blir framstilt i romanen, og varslet at de ville brenne bøker under demonstrasjonstog i går. Bokbrenningen ble ikke noe av, men i avisspaltene krangles det til gjengjeld så busta fyker.

Greer har nemlig gått hardt ut mot boka, som hun mener presenterer stereotypier om muslimene fra området. I et innlegg i The Guardian i forrige uke sår hun tvil om Ali egentlig har forutsetninger for å skrive om miljøet i Brick Lane, fordi hun selv vokste opp i Bolton og tok utdanningen sin ved Oxford.

Og hun mener de bangladeshiske innvandrerne har en soleklar rett til å nekte filmteamet adgang til sitt nabolag.

Skammelig og hyklersk

HARDE ORD: Salman Rushdie mener Germaine Greer opptrer uvitende, hyklersk og skammelig. FOTO: SCANPIX/AP
HARDE ORD: Salman Rushdie mener Germaine Greer opptrer uvitende, hyklersk og skammelig. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Salman Rushdie, som mottok dødstrusler etter å ha skrevet «Sataniske vers», gikk i helgen i strupen på Greer med et brev i samme avis.

- Da angrepene på «Sataniske vers» var som verst, uttalte Greer at hun ikke ville uttrykke støtte for min bok. Hun beskrev meg videre som stormannsgal, og som en engelskmann med mørk hud, skriver Rushdie.

Han beskriver videre innlegget fra Greer som uvitende, hyklersk og skammelig.

Greer og Rushdie var begge studenter ved Cambridge på slutten av 60-tallet, og har hatt en rekke feider gjennom årene.

KULTURRELATIVIST?: Germaine Greer mener det er ålreit at innbyggerne i Brick Lane protesterer mot den kommende filmen.