Produktiv periode: Under artistnavnet Father John Misty har Josh Tillman allerede spilt inn åtte låter til sitt neste album. Foto: John T. Pedersen
Produktiv periode: Under artistnavnet Father John Misty har Josh Tillman allerede spilt inn åtte låter til sitt neste album. Foto: John T. PedersenVis mer

Father John Misty:

- Rusmidlene bare tar og tar

Father John Misty om dop og depresjon.

Planene om å lage en musikal til nesten en million dollar er lagt til side. Han har funnet tilbake til kona og er i full gang med et nytt album. Men å si at livet smiler til den amerikanske artisten vil være en grov overdrivelse.

Det er halvannen time til Josh Tillman (36), som sitt alter ego Father John Misty, skal på scenen under Piknik i Parken i Oslo. Han siger ned i en sofa backstage, svarer kort «det er fint», på hvordan det er å være i Norge. Ansiktet uttrykksløst, blikket ugjennomtrengelig.

Tillman er ikke spesielt begeistret for å gjøre intervjuer. Kanskje det har sammenheng med at han ofte føler seg misforstått, men også med at han siden tenårene har slitt med angst og depresjon.

- Når du lager musikk som ikke er rett fram, risikerer du å bli misforstått. Abstrakte tekster kan tolkes slik du vil, men mine tekster handler mer om å beskrive ting på en måte som… er lettere å avfeie fordi folk ikke liker det jeg sier eller meg som person.

- Og det går innpå deg?

- Det gjør det absolutt.

Egosentrisk

Han har blitt beskrevet som falsk, pretensiøs, gal og genial, alt ettersom. Og selvbevisst som han er, henger Tillman seg fort opp i andres oppfatninger. Til slutt måtte han ta en pause fra sosiale media.

- Det er lett å bli egosentrisk og mene at hele verden burde høre det når jeg får en tanke i hodet. Men grunnen til at folk bryr seg, er at jeg er god på sosiale media når jeg først gjør det.

- Med økende popularitet når du et stadig bredere publikum. Hvordan trives du med denne nedslagskraften?

- Om noen år vil vi ikke ha berømte mennesker lenger, bare beryktede mennesker. Jo mer eksponering du får, jo mer blir alt som gjør deg ekte og sårbar forstørret. Det blir nesten umulig å bli likt. Og det er det mye av «Honeybear»-plata handler om. Intensiteten i intimiteten og hvordan man forholder seg til det. Vi blir ikke forelsket fordi folk er perfekte, men på grunn av deres sårbarhet, usikkerhet og feil.

Han stirrer tomt ut i luften, tar seg en slurk øl.

Følger instinktene

- De som liker meg og musikken min, er ikke nødvendigvis enige i alt jeg sier og gjør. Jeg tabber meg ut og sier dumme ting, men det er fortsatt folk som elsker meg.

- Er depresjon og angst noe som er lettere eller vanskeligere å takle med kjendisstatusen?

- Livet er noen ganger vanskelig, men jeg kan ikke la være å gjøre ting fordi det er vanskelig. Jeg følger instinktene mine, og de sier at det er viktig å være åpen om dette og ikke være redd for det, sier han og fortsetter: .

- Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i ting de selv sliter med, da får det bare være at andre tenker «hva er i veien med denne fyren».

2016 beskrives som et turbulent år.

- Det ble slutt mellom Emma og meg et års tid, og jeg var på høyden av dopbruket mitt. Men de siste fire månedene har vært bra. Vi ble sammen igjen, kjøpte hus, jeg har skrevet mye musikk…

Depresjon: Josh Tillman har slitt med depresjon siden tenårene. Foto: John T. Pedersen
Depresjon: Josh Tillman har slitt med depresjon siden tenårene. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Tillman har hatt et trøblete forhold til rus. Blant annet har han selvmedisinert seg med mye som ikke fås på resept. Når han skal beskrive sine erfaringer med rusmidler sier han det slik:

- De bare tar og tar og jeg gir og gir.

Stormannsgale musikalplaner

Det er ingenting å si på ambisjonene når Father John Misty setter i gang. Han planla å gjøre årets album «Pure Comedy» til en storslått musikal, men det ble med planene.

- Vanligvis går jeg inn i ting fullstendig. Men jeg ble overveldet, det ble for stort og altfor dyrt. Det ville ha kostet 800 000 dollar å sette opp, og selv om jeg var i samtale med sponsorer så var det galskap.

Kanskje ikke så rart når musikalprosjektet ifølge et intervju med The Guardian ble til mens han tuslet rundt i undertøyet i kokainrus. Rus har i det hele tatt spilt en avgjørende rolle for Tillman, selve Father John Misty-figuren ble skapt i fleinsopprus.

- Jeg tok sopp og fikk en innsikt som førte meg i en ny og friere retning. Det underlige er at folk tror at jeg iførte meg en slags rolle, at det ikke er meg. Men selv om mange måtte ha problemer med å tro at jeg er så skrudd, så er jeg faktisk det.

Når han blir bedt om å beskrive hva som skjedde da han sluttet å gi ut soloplater under eget navn og gjenoppstod som Father John Misty, snur han på flisa:

- J. Tillman var et alter ego, en karakter jeg skapte fordi jeg ville bli tatt seriøst. Mye av musikken jeg laget den gangen er faktisk ganske bra, selv om syngingen ikke er det. Men det var så mange regler, nå er det null regler.

Fleet Foxes

En periode spilte han trommer i Fleet Foxes, som nå er uten med nytt album. Selv om Tillman har skrytt av musikken deres, er det isfront mellom han og frontfigur Robin Pecknold.

- Noen av gutta i bandet er blant mine beste venner, jeg møter dem hele tiden. Når det gjelder Robin så vet jeg ikke hva problemet hans er. Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før vi finner ut av det. Jeg håper i hvert fall det.

Oslo-festival: Father John Misty på Piknik i Parken torsdag. Foto: John T. Pedersen
Oslo-festival: Father John Misty på Piknik i Parken torsdag. Foto: John T. Pedersen Vis mer

«Pure Comedy» har blitt beskrevet som en slags satire over verden vi lever i, gitt ut på et tidspunkt der satiren er død.

- Vi har kommet til et punkt der tragedie og komedie biter hverandre i halen. Mange amerikanere henter nyhetene sine fra en kanal som heter Comedy Central, og det er bare å se på nyhetssendingene der så får man en følelse av fremmedgjøring. Drap og underholdning blandes på en bisarr og hensynsløs måte. Og med Trump som president… Det er utenfor rekkevidde for satire.

Nå bekymrer han seg over mer jordnære problemer. Som at han trenger flere uptempo-sanger.

- «Pure Comedy» høres ut som den gjør fordi jeg akkurat hadde lært meg å spille piano, og jeg kunne ikke spille særlig fort. Derfor ble det litt for mange midtempo-låter.

For første gang i intervjuet smiler han, uten at øynene er med.