KOMMENTARER

Helgekommentaren: Aksel Braanen Sterri

Rusmidler kan være nøkkelen til et bedre liv

En psykedelisk renessanse.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den som tror at en opplyst samtale ikke kan endre noe, bør studere den norske rusdebatten. På noen få år har tyngdepunktet i debatten beveget seg fra uinformert ruskonservatisme til et mer nyansert syn på de ulike rusmidlenes skadepotensial.

Det blir heller ikke med praten. 19. desember legger rusreformutvalget fram sine anbefalinger til ny ruspolitikk. Anbefalingene vil legge grunnlaget for et sårt tiltrengt politisk skifte, fra et mislykket fokus på straff til et konstruktivt og faglig begrunnet fokus på behandling.

Avkriminalisering av rusmidler er imidlertid bare begynnelsen. Som jeg har forsvart tidligere, om vi skal få redusert skadene som skapes av det svarte markedet er legalisering et naturlig neste steg. I dag vil jeg rette fokuset mot rusmidlenes positive side. Rusmidler kan nemlig være nøkkelen til et bedre liv.

Rusmidlene med størst potensial til å forbedre livene våre går under samlebetegnelsen psykedelika, og inkluderer stoffer som LSD og fleinsopp. I boka «Psykedelisk renessanse», som nylig har kommet ut på norsk, viser Michael Pollan hvordan psykedelika har gått fra å bli sett på som de farligste stoffene du kan prøve til å regnes blant de medikamentene som har størst potensial i behandlingen av psykiske lidelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer