DEBATT

Debatt: Legalisering

Rusmiljøet som forsvant

Vi kan fjerne de åpne rusmiljøene og strupe rekrutteringen av sårbare unge, om vi virkelig går inn for det.

HØRER HJEME I HISTORIEBOKA: Kanskje våre barn kan bli de første som må lese i historiebøkene om tida da vi lot mennesker ligge på gaten med en sprøyte i armen, fremfor å se det på vei til skolen slik norske barn gjør i dag, skriver kronikkforfatteren. Foto: shutterstock / NTB Scanpix
HØRER HJEME I HISTORIEBOKA: Kanskje våre barn kan bli de første som må lese i historiebøkene om tida da vi lot mennesker ligge på gaten med en sprøyte i armen, fremfor å se det på vei til skolen slik norske barn gjør i dag, skriver kronikkforfatteren. Foto: shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Lanseringen av regjeringens prøveprosjekt for utdeling av medisinsk heroin kommer få dager etter nyheten om at det er flere unge og mindreårige i de tunge rusmiljøene enn på mange år. For å stoppe denne utviklingen trenger vi ikke se lenger enn til Nederland.

I Nederland har man nemlig langt på vei lyktes med å utrydde hele heroinproblemet. Der stoppet rekrutteringen av nye brukere helt opp da miljøet ble tatt vekk fra gatene og inn i ordnede forhold. Det er i dag helt utenkelig at nederlandsk ungdom skal komme i kontakt med heroin – de fleste husker ikke engang tiden da det fantes «narkomane» i gatene.

Nå som gjennomsnittsalderen til de få gjenværende brukerne har bikket 54 år, er de rett og slett i ferd med å dø ut. Hvordan klarte de det?

Nederland valgte å angripe utfordringene på en pragmatisk måte, uten forutinntatte holdninger og moralisme. Politiet, helsesektoren og kommunene gikk sammen i arbeidet med å hjelpe de som var blitt avhengige, og regjeringen bevilget store summer til tiltakene, som siden 1998 også har inkludert medisinsk heroin.

Det ble opprettet egne kommunale sentre med integrerte tjenester for de etablerte brukerne. Der fikk de hjelp til å skaffe bolig, jobb og aktiviteter, og til å bygge opp en stabil og levelig tilværelse. Dermed forsvant også kriminaliteten og ordensforstyrrelsene som tidligere omga denne gruppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer