SØSKENKJÆRLIGHET:  Herman Frisch har vært heroinavhengig i mange år. For storesøster Helene Støren Fredriksen har det vært forferdelig å se på avhengigheten hans. Nå har de vært på tur sammen. Foto: Christine Heim / TV 2
SØSKENKJÆRLIGHET: Herman Frisch har vært heroinavhengig i mange år. For storesøster Helene Støren Fredriksen har det vært forferdelig å se på avhengigheten hans. Nå har de vært på tur sammen. Foto: Christine Heim / TV 2Vis mer

Rusmisbruker Herman på tur med Cecilie Skog

I mange år har Helene vært livredd for at lillebroren Herman skal dø av overdose. Nå kjemper de sammen om å nå toppen av Galdhøpiggen.

(Dagbladet): - Det var noe som sa til meg at dette skal Herman og jeg gjøre sammen, sier Helene Støren Fredriksen til Dagbladet. 

På onsdag er det premiere på «Til toppen av Norge» på TV2. I programmet skal deltakerne ta seg til toppen av Galdhøpiggen ved hjelp av samarbeid, men etter hver tilbakelagt etappe er det to som må ut i duell. Den som taper, ryker ut av programmet.

Eventyrer og tidligere «Skal vi danse»-deltaker Cecilie Skog er leder for de 15 turdeltakerne.

- To personligheter Da Helene hørte om konseptet var hun ikke i tvil, men det måtte en del telefoner til for å overtale lillebroren Herman.

Han har slitt med rusavhengighet i mange år, og startet å eksperimentere i en alder av 16. I flere år har han vært avhengig av heroin, og målet er å bli helt rusfri.

- Jeg har vært på utallige rehabiliteringer, og målet er å bli hundre prosent rusfri. Jeg prøver og prøver, og nå har jeg et av og på-forhold. Det er perioder hvor jeg fortsatt bruker andre stoffer enn alkohol, men jeg klarer å stoppe i tide, sier Herman Frisch.

PROGRAMLEDER:  Eventyrer Cecilie Skog leder deltakerne mot toppen av Norge. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
PROGRAMLEDER: Eventyrer Cecilie Skog leder deltakerne mot toppen av Norge. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

For Helene har det vært vanskelig å stå på sidelinjen og se brorens rusproblem.

- Det er veldig frustrerende fordi man vet ikke hva man skal gjøre. Herman gjør seg på en måte lam fra livet og opp. Han er en god gutt med et vakkert utseende, som han selv ødelegger. Han får en personlighet til. Rusmisbrukeren er opptatt av seg selv og er et lite koselig menneske. Den person liker jeg ikke, sier Helene.

- Døden enklere Dagbladet møter henne sammen med Herman i Oslo. Han forteller at han begynte å ruse seg av ren nysgjerrighet, og var rusfri i åtte måneder før ekspedisjonen.

Herman beskriver turen mot Galshøpiggen som fantastisk, utfordrende og morsom, og syns det har vært fint å delta med søsteren. Helene er også svært glad for deres felles deltakelse, og vil alt det beste for broren.

Likevel har det i usikre perioder vært enklere med et annet alternativ.

- Til mamma får vi ikke lov til å ringe etter klokka ni om kvelden, for da tror hun at Herman er død. Vi har diskutert mye hva som er det verste som kan skje - er det at han dør? Kanskje ikke, for det er jo noe man forsøker å bedøve med rusen. Men vi ønsker deg selvfølgelig ikke død, Herman, sier Helene og smiler til broren.

ALLE DELTAKERNE:  Bakerste rekke fra venstre Azfar Majothi, Tommy Berntsen, Herman Frisch, Rolf Christian Øren,  Anja Gretland og Helene Støren Fredriksen. Foran fra venstre: Tanya Kimberly Amundsen, Andre Nerheim, Marthe Barkhald,Heidi Crantz, Cecilie Skog (programleder), Kari Hylland, Anneline Gretland Azhar Majothi og Elisabeth Wennerstrøm.  Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
ALLE DELTAKERNE: Bakerste rekke fra venstre Azfar Majothi, Tommy Berntsen, Herman Frisch, Rolf Christian Øren, Anja Gretland og Helene Støren Fredriksen. Foran fra venstre: Tanya Kimberly Amundsen, Andre Nerheim, Marthe Barkhald,Heidi Crantz, Cecilie Skog (programleder), Kari Hylland, Anneline Gretland Azhar Majothi og Elisabeth Wennerstrøm. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

- Det har jeg også tenkt mye på, og i stedet for at de pårørende går rundt i usikkerhet om hva som skjer, kan det å gå til en grav og det å ha en sorg, være like bra, sier Herman.

På forhånd var han usikker på om han ville gjennomføre turen, men er glad søsteren maste ham med.

- Det har vært et eventyr, sier han og smiler.