Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rusmisbrukere blir forfattere

- For meg blir er dette prosjektet et trappetrinn tilbake til virkeligheten, sier Johnny (35) om boka som skal vise skyggesidene av Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For min del blir dette en mulighet til å få med et dikt eller to. Jeg har skrevet dikt siden jeg var fem- seks år. Jeg skriver om mellommenneskelige ting, mine møter med mennesker og min virkelighet, og prøver å finne noe positivt i det negative, sier «Arwen» (35).

Oslos skyggesider

Ideen til Prosjekt 101 ble unnfanget i forbindelse med 100-års markeringen i fjor. Initiativtaker Martin Schilde syntes det manglet noe i det bildet av Oslo som ble framstilt.

Han ville vise alle sidene, også skyggesidene.

- En viktig side ved Oslo ble dysset ned i forbindelse med denne markeringen. Skyggesidene ble ikke belyst. Nå vil vi vise Oslo 101 år etter unionsoppløsningen og ønsker å gjøre en stor greie ut av det.

Skrivekurset er bare én del av Prosjekt 101. Nå er artister, gallerier, kinoer, forlag og plateselskaper engasjert. I desember vil Oslo flomme over av kulturelle tilbud og arrangementer tilknyttet prosjektet. I tillegg skal altså boka med kursdeltakernes egne historier gis ut.

Mye på hjertet

Skrivekurset avholdes på Erlik Oslos lokaler i Oslo sentrum hver torsdag. I går var Dagens Næringslivs bokanmelder Bjørn Gabrielsen innom for å prate med de frammøtte. Det diskuteres og fortelles om opplevelser og erfaringer.

PÅ SKRIVEKURS: Rusmisbrukere blir forfattere. Det var stort engasjement i Erlik Oslos lokaler i går. Her skriver Ken. Foto: Torbjørn Grønning
PÅ SKRIVEKURS: Rusmisbrukere blir forfattere. Det var stort engasjement i Erlik Oslos lokaler i går. Her skriver Ken. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Gabrielsen deler ut hjemmelekser og deltakerne lytter konsentrert. Engasjementet er stort.

- Det blir så spennende å treffe forfattere. Selv er jeg veldig glad i krim og er en lesehest. Jeg har bestemt meg for å grave fram de gamle dagbøkene mine. Jeg skrev nemlig hver dag i mange år. Jeg har lyst til å skrive en selvbiografi med rubbel og bit, sier «Jade» (40).

- For meg blir er dette prosjektet et trappetrinn tilbake til virkeligheten. Jeg har mye på hjertet og kan gi folk noen aha-opplevelser om hvem som blir rusmisbrukere og hvor lett det er å bli det. Jeg gleder meg til å bli flinkere til å skrive, sier Johnny (35).