LEDER

Rusomsorg og gravide

Rusmedikamenter er ikke forenlig med graviditet.

BARNS BESTE: Anne Lindboe
BARNS BESTE: Anne Lindboe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Barneombud Anne Lindboe har igjen tatt til orde for at kvinner som mottar legemiddelassistert behandling (LAR) må bruke prevensjon, eller trappe ned på behandlingen om de blir gravide. Forslaget er solid begrunnet og setter hensynet til barnas beste først. Nyfødte barn av mødre på LAR påføres sterke smerter, abstinenser og mulige alvorlige seinskader. Dette er ikke omstridt, selv om motstandere fortsatt etterlyser grundigere dokumentasjon av seinvirkninger.

Ombudet støttes blant annet av barnelegeforeningen, som mener de har nok kunnskap og erfaring til å hevde at LAR-medikamenter utgjør en betydelig risiko for skade på fosterhjernen og dermed for seinskader. Flere nyere studier, både i Norge og internasjonalt, etterlater liten tvil om at risikoen er høy.

Forslaget er likevel omstridt av flere grunner. Ethvert forslag som innebærer et inngrep i kvinners reproduktive rettigheter, vekker sterke følelser og assosiasjoner. Her er det snakk om en sårbar gruppe, som ved hjelp av LAR har en mulighet til å komme seg ut av rusmisbruk og et tøft liv. Motstanderne mener et slikt krav vil hindre kvinner i å ta imot hjelp. Under forrige høring falt derfor Helsedirektoratet ned på å fortsette å gi LAR-medisin til gravide og heller satse på tett oppfølging av barna, tross faglige innvendinger og dissens i prosjektgruppa som utformet retningslinjene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer