Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rusomsorg og gravide

Rusmedikamenter er ikke forenlig med graviditet.

BARNS BESTE: Anne Lindboe
BARNS BESTE: Anne Lindboe Vis mer
Meninger

Barneombud Anne Lindboe har igjen tatt til orde for at kvinner som mottar legemiddelassistert behandling (LAR) må bruke prevensjon, eller trappe ned på behandlingen om de blir gravide. Forslaget er solid begrunnet og setter hensynet til barnas beste først. Nyfødte barn av mødre på LAR påføres sterke smerter, abstinenser og mulige alvorlige seinskader. Dette er ikke omstridt, selv om motstandere fortsatt etterlyser grundigere dokumentasjon av seinvirkninger.

Ombudet støttes blant annet av barnelegeforeningen, som mener de har nok kunnskap og erfaring til å hevde at LAR-medikamenter utgjør en betydelig risiko for skade på fosterhjernen og dermed for seinskader. Flere nyere studier, både i Norge og internasjonalt, etterlater liten tvil om at risikoen er høy.

Forslaget er likevel omstridt av flere grunner. Ethvert forslag som innebærer et inngrep i kvinners reproduktive rettigheter, vekker sterke følelser og assosiasjoner. Her er det snakk om en sårbar gruppe, som ved hjelp av LAR har en mulighet til å komme seg ut av rusmisbruk og et tøft liv. Motstanderne mener et slikt krav vil hindre kvinner i å ta imot hjelp. Under forrige høring falt derfor Helsedirektoratet ned på å fortsette å gi LAR-medisin til gravide og heller satse på tett oppfølging av barna, tross faglige innvendinger og dissens i prosjektgruppa som utformet retningslinjene.

For samfunnet må hensynet til barna veie tyngst. LAR er en frivillig behandling og heller ikke det eneste alternativet til å komme seg ut av rusmisbruk. I likhet med annen medisinsk behandling, må det kunne stilles krav til mottakeren for å unngå skadevirkninger. Det er ikke snakk om tvang, men et pålegg om å bruke p-stav eller p-sprøyte så lenge behandlingen pågår.

Med den kunnskapen vi har om skadevirkningene, er dette helt i tråd med føre-var-prinsippet. På Stortinget er flere partier på glid i spørsmålet. Stadig bedre dokumentasjon gjør det vanskelig å lukke øynene for den skade barn påføres som følge av en offentlig støttet behandling. Det burde være åpenbart at heller ikke rusmedikamenter er forenlig med graviditet. Stortinget kan i første omgang sørge for et tilbud om gratis prevensjon som ledd i LAR-behandlingen. De fleste kvinner vil sitt barns beste. Derfor må gravide dessuten sikres alternativ behandling.