Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Russelåter 2017

Russebussmedlem: - Jeg har en 13 år gammel søster, budskapet i sangen er avskyelig

Medlemmer av russebussen «Playboy», som har fått kritikk fra politiet for sin russebusslåt, ønsker å få sangen fjernet. 

VEKKER REAKSJONER: Teksten til russelåta «Playboy 2017» får flere til å reagere. Foto: Skjermdump / Youtube
VEKKER REAKSJONER: Teksten til russelåta «Playboy 2017» får flere til å reagere. Foto: Skjermdump / Youtube Vis mer

(Dagbladet): Politiet i Bergen reagerer på russebusslåta til en av årets russebusser i hansabyen.

I dag ble det kjent at russebusslåten til russebussen «Playboy» ikke bare har vekket reaksjoner hos politiet, men også blant medelever og rektor ved en av skolene der «Playboy»-russen er avgangselever i år. «Playboy 2017» er soundtracket til en russebuss, som består av elever fra fire videregående skoler i Bergen. Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

«Er du tretten, er du med. Når du suger, så gå ned» er blant tekstlinjene som har fått politiet til å reagere.

Russepresident ved en av skolene og medlem på russebussen, Ole Sebastian Rolland, har tidligere uttalt til Bergens Tidende at låta «selvfølgelig ikke representerer deres holdninger og verdier», men at sangen kommer til å bli spilt gjennom russetiden.

Når Dagbladet kontakter ham henviser han til medlem av russebussen Andreas Svanevik.

Vil ha den fjernet

- Jeg har en 13 år gammel søster og synes budskapet i sangen er avskyelig, sier Andreas Svanevik, medlem på «Playboy»-russebussen.

Svanevik sier til Dagbladet at medlemmene på bussen dessverre ikke har mulighet til å endre eller fjerne sangen selv.

- Men vi vil oppfordre artisten som har rettighetene om å fjerne eller endre den delen av sangen som omhandler 13-åringer. Jeg vil understreke at vi hadde slettet sangen om vi hadde hatt rettighetene til den, sier han.

Synger om straffbare forhold

Monica Mørk, leder for Ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, uttalte til Bergens Tidende at det handler om å være tydelig på at 16 år er den seksuelle lavalder og at det er snakk om strenge straffer for sex med mindreårige.

Hun trekker også fram tekstlinja «Husker ikke hva hun gjorde» som problematisk.

- Da er det voldtekt. Her synger de om ting som straffbart, sier Mørk til Bergens Tidende.

Det er musikkprodusentene Benjamin «Solguden» Strand og Lasse «Mannen» Hagejordet står bak «Playboy 2017». De avviser at låta kan knyttes til overgrep, slik politiet i Bergen mener.

- Vi er ikke enige i det som blir tolket. Det blir veldig skarpt å si at vi oppfordrer til voldtekt, har Strand og Hagejordet uttalt til Dagbladet.

- Kommer ikke til å spille den

Ifølge Svanevik er det bred enighet blant de 25 medlemmene på bussen om låta.

- Har dere vært i kontakt med artisten angående sletting av sangen?

- Det vet jeg ikke, men jeg håper den som er ansvarlig for kontakten med artisten gjør det i løpet av dagen om han ikke allerede har gjort det.

- Dere kommer ikke til å spille låta?

- Jeg kommer ikke til å spille den. Verken i russebussen eller noe annet sted. Hvem som styrer musikken i bussen varierer fra dag til dag, men i og med at flertallet på bussen vil ha sangen fjernet er det ikke sannsynlig at den vil bli spilt i russebussen, sier han.

RUSSELÅT I ført kunstig nese og gulltenner parodierer Kristian Valen, Leo Ajkic, i kvinnefiendtlig russelåt. Video: TV Norge Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media