Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Russehits, Frp-diss og voksenrap

Lars Vaular gaper over det meste. Stort sett med stor suksess.

Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||ALBUM: «Eg har aldri gjort det hardere. Dette er norsk visesang for eks-jugoslavere», rapper Åsane-gutten Lars Vaular på sitt tredje soloalbum «Helt om natten, helt om dagen».

Selv om du ikke kjenner Vaulars tidligere album, har du nok ikke kunnet unngå å høre den technotunge russehitkandidaten «Rett opp og ned» eller FrP-dissen «Kem skjøt Siv Jensen».

To vidt forskjellige låter både musikalsk og tematisk, og nå altså også «norsk visesang for eksjugoslaver»?

Så hva for ei plate har dette blitt?

Stor variasjon

Vi får oppjaget og skitten grime, romantisk funk, deppa blues og en julesang med soulvokal.

Høres kanskje sprikende ut? Men det funker. Først og fremst fordi Vaular hele tiden er så tydelig til stede med sine tekster og historier, uansett hvilken sjanger han prøver seg på.

Her bakes frekke vittigheter, hverdagsskildringer, kjærlighetssorg og røversnakk fra Bergens skyggeside sammen til interessante fortellinger og lett gjenkjennelige følelser.

«Helt om natten, helt om dagen»

Lars Vaular

5 1 6
Plateselskap:

NMG/G-Huset/Bonnier Amigo

Se alle anmeldelser

Stemmen til Vaular har dessuten utviklet seg. Den er stødigere nå, mindre spinkel, mer selvsikker. Også flyten er mer allsidig. Vi får fortsatt en del syngende Bone Thugs-n-Harmony-flow (det er en kompliment, altså!), men registeret er større enn tidligere.

Årets julesang

Blant høydepunktene er den tidsriktige karosseriristeren «Neeeei!», det obligatoriske skrytesporet «Lille Rapper» og Vaulars vers over tittelsporets lekre Tommy Tee-produksjon. Her viser Vaular gammelfansen at han fortsatt, tross alt, er rapper.

Poplåten «En eneste» befinner seg i andre enden av skalaen, og har et stort radiopotensial i Timbuktu-/Karpe Diem-klassen.

«Julaften» fanger dessuten den ekte julestemningen, selve ambivalensen i høytiden. Her er det rom for ettertenksomhet og skam blant pinnekjøtt og familiekos. En rørende, personlig skildring som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Årets julesang kom visst allerede i april.

Kirkelig Kulturverksted-rap

«En av oss to» føles derimot overflødig. Den har et drag av Kirkelig Kulturverksted-rap over seg og mangler en ekstra dimensjon rent tekstmessig.

Vaular er bedre når han er mørkere, litt mer på offensiven og enda friere i assosiasjonsleken.

image: Russehits, Frp-diss og voksenrap

Trass i at låten muligens vil slå an på P1, vitner den kanskje om at artistens ønske om å nå bredt er tøyd helt til bristepunktet på denne platen? Man kan fort miste noe av seg selv i forsøket på å imøtekomme alle.

Fra Eidsvåg til G-Side

Og selv om både Bjørn Eidsvåg og hipsterfavorittene G-Side fra Alabama bidrar på albumet, føles det riktigere å bruke disse linjene på å nevne den bergenske undergrunnsprodusenten Peewees hypnotiske beat på «Synger på siste verset».

Det høres ut som om Organized Noise skulle skrudd knotter i tunnelundergangene på Danmarksplass. Helt glimrende, her må vi følge med framover!

«Helt om natten, helt om dagen» viser en sulten, fordomsfri og musikalsk rapper som med stort hell har laget et allsidig album som kan vise seg å forene hiphophoder, musikkinteresserte, russehorder og foreldre som gleder seg til ny musikk fra Jan Eggum.

Det er i så fall en bragd i seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!