Debatt: Russefeiring

Russekulturen oppfattes nok som ganske teit

Vet dere hvor ett av de fredeligste stedene i Norge er når det gjelder russebråk? Det er Groruddalen!

BEDRE STILT: I Groruddalen er vi mye bedre stilt når det gjelder destruktiv russefeiring enn vestover i Oslo-området og mange andre steder i landet skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEDRE STILT: I Groruddalen er vi mye bedre stilt når det gjelder destruktiv russefeiring enn vestover i Oslo-området og mange andre steder i landet skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Meninger

Nå ser vi i media at russebråket er i gang igjen, og vi kan vente oss mer i ukene som kommer. Vi leser om voldshandlinger og om russelåter med grove destruktive tekster som «Barnemishandling er ikke greit, med mindre kidden er støgg og feit» og «Vi skal sparke ei kjerring fordi det er gøy» (Dagbladet 14. april).

Unge i Groruddalen er kanskje ikke alltid kjent som Guds beste barn, men vet dere hvor ett av de fredeligste stedene i Norge er når det gjelder russebråk? Groruddalen.

Jeg vil tro de fleste beboere i våre bydeler er enige i at vi heldigvis har merket lite til det i mange år. Her hos oss er det mange flere som tar yrkesfag, og å være russ er ikke særlig «in».

Jan Bøhler (Ap)
Jan Bøhler (Ap) Vis mer

Russekulturen oppfattes nok som ganske teit blant mange unge. Jeg har vært rundt på flere videregående skoler her i øst i det siste, og de bekrefter det samme. Våre unge har ikke hundretusener å sløse bort på russebusser. I den grad noen herfra er aktive russ er det gjerne de som går på skoler andre steder i byen. Så i Groruddalen er vi mye bedre stilt når det gjelder destruktiv russefeiring enn vestover i Oslo-området og mange andre steder i landet. Der har problemene bare vokst i de seinere årene.

Jeg var på et stort folkemøte for foreldre i Oslo vest i februar, der jeg ble fortalt at elevene begynte forberedelsene til russefeiringen i 1. klasse på videregående, og at det blant annet bidrar til at disse områdene ligger så høyt når det gjelder bruk av rusmidler blant unge. Jeg mener det må settes noen fornuftige grenser for hvor lenge de skal holde på med feiringen. Her har vestlige områder og mange andre steder i landet noe å lære av de unge i Groruddalen, og jeg håper og tror det blir sånn i år også. Ære være vår fredelige russ i øst og vest og ellers i landet!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.