Russelåter 2017

Russelåt sjokkerer politiet

- Folk liker det litt på kanten, sier russelåt-produsenter. 

VEKKER REAKSJONER: Teksten til russelåta «Playboy 2017» får flere til å reagere. Foto: Skjermdump / Youtube
VEKKER REAKSJONER: Teksten til russelåta «Playboy 2017» får flere til å reagere. Foto: Skjermdump / Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Drøye russelåter er ikke noe nytt, men låta «Playboy 2017» er over den berømmelige streken, skal vi tro politiet i Bergen.

Det er Bergens Tidende som har omtalt det Solguden & Mannen-produserte sporet, som vekker reaksjoner hos både politiet, medelever og rektor ved en av skolene der «Playboy»-russen er avgangselever i år.

«Er du tretten, er du med. Når du suger, så gå ned» er blant tekstlinjene som får politiet til å reagere.

- Her må vi være tydelig på at det er 16 år som er seksuell lavalder. Og det er strengere straffer hvis du har seksuell omgang med noen som er under 14 år enn noen som er mellom 14 og 16, sier Monica Mørk, leder for Ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, til Bergens Tidende.

Straffbar handling

Hun trekker også fram tekstlinja «Husker ikke hva hun gjorde» som problematisk, og viser til at det er straffbart å ha seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlinga.

- Da er det voldtekt. Her synger de om ting som straffbart, sier Mørk til bergensavisa.

«Playboy 2017» er soundtracket til en russebuss ved samme navn, som består av elever fra fire videregående skoler i Bergen.

Ole Sebastian Rolland er russepresident på en av skolene, og er i tillegg medlem av «Playboy 2017»-bussen.

Til Bergens Tidende sier Rolland at låta «selvfølgelig ikke representerer deres holdninger og verdier», men at sangen kommer til å bli spilt gjennom russetiden.

- Ikke enige

Benjamin «Solguden» Strand og Lasse «Mannen» Hagejordet står bak «Playboy 2017». De avviser at låta kan knyttes til overgrep, slik politiet i Bergen mener.

- Vi er ikke enige i det som blir tolket. Det blir veldig skarpt å si at vi oppfordrer til voldtekt, sier Strand og Hagejordet til Dagbladet.

De mener at «litt av trikset» med russelåter i sjangeren de opererer i, er at tekstene skal være kontroversielle. Samtidig skal de kunne forsvares.

- Det å oppfordre til å ha sex med noen som er bevisstløs har vi aldri sagt, sier produsentene med nikk til tekstlinja «Husker ikke hva hun gjorde».

- Det blir aldri nevnt seksuell omgang. Det blir nevnt at hun var for full og ikke husker hva hun gjorde, uten at noe mer er spesifisert.

«Litt av trikset»

Duoen forsvarer tekstlinjene «Er du tretten, er du med/Når du suger, så gå ned» slik:

- Det er to setninger som står for seg selv. Vi har mange fans i trettenårsalderen, så i den første setninga legger vi at du er med, selv om du er tretten, sier Strand og Hagejordet.

- «Når du suger, så gå ned» er en setning for seg selv.

- Men den kommer like etter en setning om at trettenåringer også er «med». Skjønner dere at disse setningene lett kan sees i sammenheng?

- Det skjønner vi. Det er litt av trikset.

Kontrovers

Strand og Hagejordet forteller at de lager cirka 20-30 russelåter i året, og at de tjener mellom 50 000 og 100 000 på hver låt.

Ifølge produsentduoen er bestillingene fra jentebussene og guttebussene forskjellig.

- Jentebusser vil ikke ha noe drøyt. Guttebusser vil ha noe kjempedrøyt. Folk ønsker at låta deres skal bli kjent, og hvis den er kontroversiell blir den kjent. Folk liker det litt på kanten når det gjelder russesangene.

Kontrovers er nemlig nøkkelordet når Strand og Hagejordet setter seg ned for å lage russelåter. Samtidig understreker gutta at de tar sterk avstand fra både pedofili og overgrep.

- Vi skriver ikke konkret noe om sex med mindreårige eller overgrep. Det kan kanskje tolkes sånn, men vi har ikke ment det sånn når vi har skrevet det. Det får være deres sak, sier produsentene om anklagene fra blant andre politiet i Bergen.

- Hvilket kvinnesyn tenker dere at dere bidrar til, med tekstlinjer som «Hun danser som en hore»?

- På ungdommens språk betyr ikke hore prostituert, men «løs» eller «småtøs». Vi føler ikke at vi bidrar til noe kvinnesyn som ikke allerede finnes. Vi spiller bare på kvinnesynet som allerede er, sier Strand og Hagejordet.

«Oppskrifter på date rape»

For to år siden blusset det opp en større debatt om russemusikk, der flere av låtene var vel så populære som de var kontroversielle, med flere millioner avspillinger på Youtube og Spotify.

TIX og The Pøssy Project sto bak flere av låtene som vakte reaksjoner, med tekstlinjer som «I kveld er det lov å være hore/Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?» og «Kom bli med ned på kne lille luremus/Tar deg med til et fullstappa horehus.»

Dagbladets Sigrid Hvidsten hevdet at låtene så å si var oppskrifter på date rape, en påstand Andreas «TIX» Haukeland tok sterk avstand fra.

- Slike anklager drar debatten om en dristig russelåt fullstendig ut av proporsjoner, og det er sjokkerende at noen i det hele tatt sammenligner tekster som spiller på sex med voldtekt, sa Haukeland til Dagbladet for to år siden.

Flere russ er villige til å legge tusenvis av kroner på bordet for å få spesiallaget en egen låt til sin buss, noe som er god butikk for de mest populære produsentene.

- Det er enorme summer involvert. For eksempel hadde en buss ett år hentet inn Skrillex til å lage en låt, sa Marie Komissar, NRK P3s russelåtekspert, til Dagbladet i 2015.

RUSSELÅT: Iført kunstig nese og gulltenner parodierer Kristian Valen Leo Ajkic i kvinnefiendtlig russelåt. Video: TV Norge Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer