ANMELDER VG-LISTA: Russelåtprodusent Andreas «TIX» Haukeland. Foto: Jacques Hvistendahl
ANMELDER VG-LISTA: Russelåtprodusent Andreas «TIX» Haukeland. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

TIX

Russelåtartist har svidd av flere hundre tusen på å sabotere VG-lista. Nå vil han anmelde showet for «tyveri fra barn»

Vil ha oppmerksomhet rundt det han hevder er dobbeltmoral i musikkbransjen.

(Dagbladet): Den norske artisten Andreas «TIX» Haukeland, kjent for å gjøre karriere på drøye russelåter, har forsøkt å anmelde VG-listaturnéen for «tyveri av høyttalere fra barn», forteller teamet hans overfor Dagbladet.

Bluetooth-sendere

TIX-teamet ønsker å anmelde etter at de leverte ut rundt 200 minihøyttalere til barn som skulle på VG-listakonserten i Bodø 19. juli.

Fire kraftige sendepunkter for bluetooth var satt opp av TIX på forskjellige steder i Bodø, og koblet opp til høyttalerne. Lyden, som etter planen da skulle renne ut av flere hundre lydenheter samtidig, styrte TIX selv. Planen var å kjøre morsom pauseunderholdning på området, sier manager Øyvind Riibe til Dagbladet.

- Var klar over stunt

- Har dere tenkt på lovligheten av å bruke barn til å promotere TIX?

- Ja, det har vi, og det at fansen ønsket å være med på stuntet synes vi er kjempegøy. TIX delte ut gaver til fansen sin, sier Riibe.

En god del av høyttalerne ble inndratt av representanter for VG-lista, og levert tilbake etter konserten. TIX vil derimot anmelde «på vegne av barna som ikke fikk tilbake høyttalerne».

- Konsertapparatet brukte mye tid sammen med politiet på denne hendelsen i Bodø. I alt elleve høyttalere ble inndratt som følge av at de ble forsøkt brakt inn i det såkalte «Golden circle»-området. Det er ikke lov til å ta med seg harde eller tunge gjenstander inn i dette området, sier musikksjef Mats Borch Bugge i NRK P3 til Dagbladet.

Haukeland ønsker ikke selv å kommentere saken, opplyser TIX' artistapparat.

Vil ha oppmerksomme

BESLAGLA: VG-lista inndro TIX-høyttalerne. Foto: Privat
BESLAGLA: VG-lista inndro TIX-høyttalerne. Foto: Privat Vis mer

Ifølge manager Riibe i TIX skrev ikke representanter fra VG-lista ned hvem som leverte fra seg lydapparatene, dermed forlot mange området tomhendt.

Riibe skal ha forsøkt å anmelde saken til politiet tirsdag, men sier at han ble avvist fordi fullmakter fra foresatte til barna de vil anmelde på vegne av ikke er innhentet. De jobber nå videre med prosessen.

Dette er andre gang TIX forsøker å sabotere VG-listaturnéen i sommer. I Oslo i juni ville han kuppe showet med musikk og lyd fra en innleid båt i nærheten av Rådhusplassen, men stuntet ble stanset av politiet.

I kjølvannet av Dagbladets sak om kritikken i retning musikkbransjen fra Stian «Staysman» Thorbjørnsen forrige uke, ønsker TIX-apparatet å snakke om hvorfor de svidde av 250 000 kroner på Bodø-aksjonen, og også et sekssifret beløp i Oslo i juni.

KUPPMAKER: Artisten TIX har forsøkt å kuppe VG-listashowet to ganger i sommer. Foto: Tore Odiin
KUPPMAKER: Artisten TIX har forsøkt å kuppe VG-listashowet to ganger i sommer. Foto: Tore Odiin Vis mer

Tar et oppgjør

De vil ha debatt om det de hevder er dobbeltmoral fra NRK P3, VG-listakonserten og om innflytelsen til sentrale maktpersoner i musikkbransjen.

- TIX er en av Norges mest populære og avspilte artister, men ignoreres bevisst av mektige aktører i bransjen. Han blir sensurert fra radio, og blir nektet innpass på VG-lista. Begrunnelsen er grove tekster, men samtidig står Matoma på scenen og spiller en låt hvor en rapper forteller om at han puler damer til de blør neseblod, sier Fredrik Nordby i managementet til TIX.

Han refererer til teksten i Matoma-låten «Old thing back».

Det er spesielt innehaverne av selskapene Heartbeat management og Circle management, søstrene Pernille og Cecilie Torp-Holthe, TIX-apparatet sikter til som «mektige». Cecilie har tidligere overfor VG tatt til orde for å sensurere TIX på radio.

- Har egeninteresser

Torp-Holte søstrene er kjent for sine innflytelsesrike posisjoner i norsk underholdningsbransje. Pernille sitter i bookinggruppa til VG-lista.

- Hun booker og profilerer sine egne artister selv om de ikke er aktuelle. I 2015 var Marion Ravn, Margareth Berger og Silya Nymoen på VG-listascenen. Hvorfor? I år Chris Holsten. Han har aldri hatt et album inne på VG-lista, men får spilletid. Bare på disse artistene kan de ha tjent store summer som følge av at bookinghonorarer øker etter en opptreden på VG-lista, sier Nordby.

- Show med offentlig støtte bør styres av et nøytralt råd, ikke managere med økonomiske interesser. Det bør være krav til gjennomsiktighet. Hvilke roller har dem som er i posisjon og styrer store eksponeringsmuligheter, spør Øyvind Riibe.

Melder inhabilitet

Pernille Torp-Holte er forelagt kritikken fra TIX og svarer følgende:

- I alle settinger hvor jeg kan anses som inhabil melder jeg alltid tydelig fra.

- Silya, Berger og Ravns opptreden under VG-lista i 2015 var en bestilling fra produksjonsselskapet Monster og NRK. Ingen av disse tre framførte egen musikk, og ingen fikk betalt. Avgjørelsen om å booke disse tre i et spesiallaget innslag med hits ble tatt av andre enn meg.

Sjef i Circle management, Cecilie Torp-Holte, forteller at bookingen av artister som er representert av hennes firma går gjennom artistenes plateselskap.

- Unntak kan i noen tilfeller være enkelte bestillings-opptredener eller liknende som ikke har direkte med promotering av eget materiale å gjøre, sier Torp-Holte.

P3: - For svake låter

Mats Borch Bugge i P3, går ikke nærmere inn på VG-lista kritikken enn at hvilke artister som får spille på VG-lista fra år til år varierer. Han opplyser videre om at låtene til TIX er for svake for spillelistene til P3.

- VG-lista sin bookinggruppe består av representanter fra NICE ONE, Monster, VG og NRK, og opererer med full åpenhet. Dersom enkeltpersoner har bindinger, vil de anses for å være inhabile og vil derfor ikke kunne uttale seg om den gjeldende artisten, fortsetter han.

TIX-apparatet mener på sin side at russelåter har livets rett på radio.

- Er det radiolytterne selv eller et utvalg av personer i musikkbransjen som burde avgjøre hvilke låter som spilles på radio? Låten «Ponyville» ble bevisst laget for å være radiovennlig, men ble likevel boikottet, sier Riibe.

KONTROVERSIELL: Russelåtprodusenten TIX - alias Andreas Haukeland - har gjort seg bemerket for sine kontroversielle russelåter. Her stiller han i Staysman & Lazz' musikkvideo for låta «Alle Gutta». Video: Sony Vis mer Vis mer Vis mer

- Angrer ikke på russestempelet

- Men hvorfor skal en låt som bare er laget for å teste om den godkjennes, tas seriøst?

- Hvorfor skal baktanken med låten ha noe å si, så lenge låten ikke er til skade, og er en hit i en målgruppe som både VG-lista og radio retter seg mot? svarer Riibe.

- Angrer TIX på at han er blitt kjent for russelåter?

- Nei, men det er bare et tidsspørsmål før TIX begynner å gi ut annen musikk. Han er nå like mye i Los Angeles som i Norge og produserer musikk, svarer Nordby.

- Man kan vel ikke angre på noe som har gjort deg til en av Norges best betalte artister, skriver Andreas «TIX» Haukeland i en e-post til Dagbladet.