Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Russelåter

Russelåter er mer enn bare drøy humor

Én av tre unge mener russelåtene påvirker holdninger og øker aksepten for å ha sex med en som er for full til å si ja eller nei. Kan vi da fremdeles kalle sangene humor?

HORE FOR EN KVELD: Tix (Andreas Haukeland), en av de mest populære russelårtistene, fikk tusenvis av tenåringer ned i 12-13-årsalderen til å synge med på refrenget «I kveld er det lov å være hore» da han varmet opp for Justin Bieber under «Den store sommerfesten» i Stavanger onsdag. Russen fortjener bedre låter, mener kronikkforfatteren.
HORE FOR EN KVELD: Tix (Andreas Haukeland), en av de mest populære russelårtistene, fikk tusenvis av tenåringer ned i 12-13-årsalderen til å synge med på refrenget «I kveld er det lov å være hore» da han varmet opp for Justin Bieber under «Den store sommerfesten» i Stavanger onsdag. Russen fortjener bedre låter, mener kronikkforfatteren. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russetida er overstått for årets kull, og i år som tidligere har nyhetsbildet gjentatt seg, med voldshendelser, seksuelle overgrep og russelåter som skaper debatt med drøye tekster.

Neste års russekull er allerede godt i gang med planleggingen, og skal snart bestille sine sanger. Tidligere år har det handlet om at det er «lov å være hore», «bli med ned på kne, lille luremus» og om å skjenke folk slik at de blir med på samleie. I år var det teksten om «Er du 13, er du med / når du suger, så gå ned» som markerte starten for russelåtdebatten. Tekstforfatterne endret det siden til «er du 16, er du med».

ACTIS-SJEF: Mina Gerhardsen.
ACTIS-SJEF: Mina Gerhardsen. Vis mer

Konfrontert med budskap i russelåtene som jevnlig forherliger både rusbruk og det som likner seksuelle overgrep, er svaret fra mange av de som uttaler seg at dette bare er humor. «Vi har ikke ment noe annet med dette enn humor», var for eksempel uttalelsen fra russepresidenten på skolen med sangen om 13-åringene.

Opinion har på oppdrag fra Actis gjennomført en spørreundersøkelse blant 1000 ungdommer fra 15-20 år. Den viser at russelåtene er mer enn eventuell drøy eller dårlig humor. Ungdommene mener selv at sangene påvirker holdninger. Tallene viser at:

46 prosent mener de øker aksepten for å drikke seg full.

36 prosent mener de øker aksepten for å ha sex med en person som er for beruset til å være med på det.

24 prosent mener det øker aksepten for å prøve narkotika.

Økt sosial aksept øker sjansen for at noen tar andre valg enn de ellers ville tatt, som å prøve cannabis, GHB eller MDMA, som har et klart risikopotensial, eller bli en overgriper ved å ha sex med en som er for full til å gi samtykke eller protestere.

Vi etterlyser at russen selv tar større ansvar for innholdet i tekstene og signalene dette sender til andre unge. Holdningene endrer seg ikke før neste russekull melder seg på i debatten. Før neste kull russejenter sier klart ifra at det ikke er humor å omtale jenter som horer. Før neste kull russegutter er klare på at sex bare skal skje når det er et entusiastisk samtykke, ikke ved mangel på motstand.

Russekulturen handler ikke bare om årets russ, men også om de neste russekullene. Sangen fra «Playboy 2017» spilles også på fester med yngre ungdommer. I en av de siste episodene av «Skam» sto jentene og danset til «Vil du være med meg hjem hvis jeg skjenker deg med sprit’a? I kveld er det lov å være hore.»

Russen setter en standard og de yngre følger etter. Det er høy aksept for en festkultur med mye fyll i Norge, med russetiden som en slags «finale» for denne festformen. For de fleste er heldigvis russetiden det det skal være: En morsom feiring med venner for å markere slutten på skoletiden. Men høy rusbruk gjør at en del også opplever ugreie ting, som vold eller uønsket seksuell oppmerksomhet.

Flere organisasjoner har også i år kjørt ulike kampanjer for å øke oppmerksomheten om hva som faktisk er seksuelle overgrep. Amnesty har kampanjen «nei er nei». Sanitetskvinnene har «jeg tar ansvar – ja betyr ja» med et liknende budskap. Politiet har sin «kjernekar»-kampanje. Det er mange voksne stemmer i debatten, og det er mange voksne som snakker om dette med hverandre. Som mamma er jeg selvsagt bekymra for ungene mine når deres russetid kommer. Jeg vil ikke at jentene mine skal oppleve at det er greit å kalle dem horer, at det er morsomt å be jenter komme seg ned på kne, eller at det å skjenke noen for å ha sex er innafor, som i «Sopranos 2017» sin låt om «Oh shit, søsteren din er passe brisen da. Skjenker hun så drita, så nei blir til ja».

Men det er ikke vi voksne som kan forandre en kultur som har flyttet grenser til et nivå der russetid ikke bare er rølping, men en risiko. Å oppleve et seksuelt overgrep kan ødelegge mye i livet. NRK hadde nylig en sak om at en av fem unge har hatt uønsket sex. Press og rus ble oppgitt som viktige årsaker.

Holdninger og sosial aksept påvirker handlinger. Det er ett år til neste russefeiring. Neste kull er allerede i gang med planleggingen og bestiller snart sine russesanger. Disse ungdommene har mulighet til å sørge for at festen blir et minne for livet for alle.

Et positivt minne.

Hele Norges coronakart