KREVER SIN PLASS: Artist Andreas «TIX», kjent for å lage musikk til Norges russekull, forteller om hvordan Tourettes syndromet har påvirket musikkarrieren. Blant annet er artistnavnet basert på de fysiske bivirkningene av diagnosen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREVER SIN PLASS: Artist Andreas «TIX», kjent for å lage musikk til Norges russekull, forteller om hvordan Tourettes syndromet har påvirket musikkarrieren. Blant annet er artistnavnet basert på de fysiske bivirkningene av diagnosen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

TIX

Russelåtkongen om å ha Tourettes: - Den krever mye å styre

Da russelåtartist Andreas «TIX» Haukeland ble ertet på skolen for Tourettes og tilhørende tics, bestemte han seg for å ta tyren ved hornene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Jeg har hatt Tourettes siden barneskolen. Det er faktisk grunnen til at jeg alltid har på solbriller, sier artist Andreas «TIX» Haukeland (25) fra Bærum.

Haukeland skjuler øynene bak store og runde speilglass. Solbriller er både varemerke og noe å gjemme seg bak for musikeren.

Når lyset treffer riktig, kan man skimte hvordan øynene av og til knipes ukontrollert igjen. Omtrent det eneste tegnet som vitner om Haukelands diagnose, som han har levd med hele livet.

- Alle visste at jeg lagde rare lyder og gjorde brå bevegelser av og til, men de forsto ikke hva det var før barneskolen. Først da begynte symptomene å bli enklere å tolke. Veldig få vet hvor ille det er på tomannshånd, for jeg er ekstremt flink til å kamuflere det. Med en gang jeg kommer hjem og er alene, eller med mine nærmeste, slapper jeg av og slipper alt. Man hører og ser det. Det er mye lyder og veldig mye energi. Jeg har en veldig belastende Tourettes. Den krever mye å styre, sier Haukeland.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn