POPULÆR: Artisten TIX har laget flere av de kontroversielle russelåtene sammen med de anonyme tekstforfatterne som kaller seg The Pøssy Project. Her opptrer han på et russearrangement på Sentrum scene i Oslo. Foto: Mats Grimsæth
POPULÆR: Artisten TIX har laget flere av de kontroversielle russelåtene sammen med de anonyme tekstforfatterne som kaller seg The Pøssy Project. Her opptrer han på et russearrangement på Sentrum scene i Oslo. Foto: Mats GrimsæthVis mer

- Russen vil ha skamløse låter med ekstreme overdrivelser

Slik forsvarer russelåt-produsenten de drøye tekstene.

(Dagbladet): At russen er opptatt av fyll og sex er knapt noe nytt. Likevel har flere av årets russelåter vakt oppsikt for sine grove tekster. Dagbladets kommentator Sigrid Hvidsten omtalte i dag flere av de mest populære låtene som «så å si oppskrifter på date rape».

Det er en tolkning russelåtprodusenten TIX - alias Andreas Haukeland - tar avstand fra.

Sammen med den anonyme tekstforfatteren «The Pøssy Project» står han bak flere av de mest populære russelåtene i år, deriblant «Habbo Club 2015» med tekstlinjer som «kom bli med ned på kne lille luremus/Tar deg med til et fullstappa horehus» og «Sjeiken» der det rappes at «I kveld er det lov å være hore/Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet».

- Oppfordrer du til daterape?

- Selvfølgelig ikke! Slike anklager drar debatten om en dristig russelåt fullstendig ut av proporsjoner, og det er sjokkerende at noen i det hele tatt sammenligner tekster som spiller på sex med voldtekt. Det er to vidt forskjellige ting å ha et liberalt syn på sex og å bli utsatt for et overgrep, og det å i det hele tatt sammenligne disse mener jeg bagatelliserer de som faktisk har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Denne sammenligningen er faktisk mer provoserende enn tekstenes innhold, og det er drøyt å dra paralleller mellom en humoristisk sangtekst og en voldtekt, skriver Haukeland i en mail til Dagbladet.

Vil ha overdrivelser Produsenten mener tekstene må forstås humoristisk, og at han leverer det russen selv ønsker.

- Når jeg samarbeider med The Pøssy Project er det de som står for tekstene og jeg som produserer låtene. Låtene til TIX, som f.eks. «Los Muertos 2015» og «Grabbarna Grus 2015», er helt annerledes. De som bestiller låter fra The Pøssy Project vil ha skamløse låter med ekstreme overdrivelser som skiller seg ut. Alle russ forstår humoren i låtene, og det er tross alt derfor låtene er så etterspurte som de er, skriver han.

- Det jeg liker best med samarbeidene med The Pøssy Project er at de går så rett på sak og legger ikke skjul på det. De skriver låter som de vet at russen vil synge med på. Tekstene har ingen betydning, det som synges er bare fjas og nødrim, men likevel når de opp på de norske hitlistene. Russen hadde neppe sunget med hvis tekstene var for drøye, skriver han.

«Russen mot røkla» Andreas Haukeland understreker at det finnes hundrevis av russelåter som er drøyere enn de han har vært involvert i.

- Forskjellen er at låtene til TIX & The Pøssy Project når opp på topplistene på grunn av fengende produksjon og at russen forstår humoren. At det provoserer de som ikke er russ forstår jeg veldig godt, og det er hensikten til The Pøssy Project. Noe av formålet med akkurat disse låtene er å skape et «russen mot røkla»-forhold. Det er mye av det russetiden også faktisk handler om, en periode der man gjør litt harmløst opprør og slår seg løs for å markere at man er ferdig med tretten års skolegang.

- Må du skrive sånne tekster for å få en hit?

- Foreløpig trenger vi ikke en hit. Teamet mitt og jeg solgte ut Sentrum Scene med 1750 billetter i mars, og jeg kan ikke komme på en eneste norsk artist som i løpet av de siste årene har klart det samme uten å ha en hit.

- Skjønner du kritikken låtene har fått den siste tiden?

- Ja, absolutt, det er en grunn til at gutta fra The Pøssy Project arbeider så anonymt. Jeg tror det handler om at mange av lytterne som ikke er russ, ikke helt forstår konteksten låtene er skrevet og blir brukt i. Samtidig synes jeg også det er kritikkverdig hvordan artister som synger åpenlyst om narkotika og kriminalitet ikke får de samme reaksjonene som russen får. For ikke å snakke om det at folk trekker linjer til alvorlige samfunnsproblemer med en gang de finner noe de kan sette fingeren på, sier han.

Tror bransjen følger med - Disse reaksjonene minner om kritikken som DJ Broiler fikk under sin oppstart, og Broiler er nå blant Norges største artister. Jeg er sikker på at musikkbransjen er imponerte over hva vi har fått til, og dette er ikke det siste de hører fra oss.

Dagbladet har i dag vært i kontakt med en rekke av medlemmene på bussene som har bestilt låter av TIX og The Pøssy Project, uten å finne noen som ønsker å kommentere saken.