Russerevy

«Den hær skogen, den e' førr aille!» Det erklærer Riksteatrets Robin Hood, Mikkel Gaup. Her passerer nemlig de mest forvridde karikaturer revy så du ikke ser Sherwoodskogen for bare rør, langt mindre skimter noen verdensberømt legende i det fjerne.

At denne musikalhelten helt mangler et muntert og optimistisk syn på tilværelsen, er høyst forståelig. Selve skogen (på riksteaternorsk uttales navnet «Sjærvudd») hvor Robin Hood og hans fredløse menn flakker omkring og krypskytter, har scenografen Sisel Hamre gjort til en bunkers med betongrør. Antakelig var den sterkt forurenset allerede for 900 år siden, vi vet jo hva slags miljøsvin engelskmennene er. Ingen skal beskylde det norske Riksteatret for ikke å tenke nytt og annerledes, ingen unger langs denne turnéruta skal forføres av idylliske forestillinger.

Teater-troll

Voksne som måtte ha dannet seg et bilde av Robin Hood som alle tiders fryktløse, romantiske helt og alle makthaveres skrekk fordi han med list og sjarm slåss for rettferdighet, tar fra de rike og gir til de fattige - de får revy for alle penga. En dummere og ondere makt-troika enn Prins Johan (Trond Fausa Aurvåg), Sheriffen av Nottingham (Svein Haagensen) og Guy av Gisbourne (Helge Winther-Larsen) har du aldri sett. Dette trehodete teater-troll har lett spill mot kveldens Robin selv om han er aldri så ung og trompete. «Jæ schliter hver da' jæ', for å holde detta landet sammen!» stønner Johan uten land (konge av England 1199). Henriette Steenstrups Lady Marion sliter mest med r-ene i «hjerte» og «smerte».

Syns ikke

Hvis instruktøren og bearbeideren Ivar Tindberg overhodet har slitt for å holde denne musikalen sammen, har oppdaget at den handler om noe, forsøkt å gi den en historisk forankring, hatt noen fornemmelse av tid, sted og stil eller villet fortelle et eventyr med god moral - så synes det ikke.

Jan Huse som den edle Rikard Løvehjerte forsøker å sette tingene på sin rette plass til slutt, men da kan det være det samme. Kveldens virkelige tapre helter er koreografen Johan Osuldsen, kostymedesigner Anette Werenskiold og musikalsk leder Per Chr. Revholt. De er på Robin Hoods og vårt parti.