Russerne raser etter at Ukraina vant med politisk sang

Global diskusjon etter at Ukraina vant Eurovision Song Contest.

VANT:  Ukrainske Jamala vant årets Eurovision Song Contest i Ericsson Globe Arena i Stockholm, 14. mai. FOTO: EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT
VANT: Ukrainske Jamala vant årets Eurovision Song Contest i Ericsson Globe Arena i Stockholm, 14. mai. FOTO: EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter ei uke med Eurovision Song Contest-innspurt, ble det klart at Ukraina stakk av med seieren etter en dramatisk stemmerunde.

32 år gamle Jamala fikk til slutt flest stemmer, etter å ha knivet om førsteplassen med både Australia og Russland.

Ukraina endte på 534 poeng, mens Australia fikk 511. Russland fikk aller flest telefonstemmer, men ble nummer tre, med 491 poeng.

Nå vekker det oppsikt at Russland, som var lenge utpekt som en av forhåndsfavorittene, til slutt måtte se seg slått av ukraineren som sang om Stalins deportasjon av krimtatarene i 1944.

Simon Bennett, leder av Internationale Eurovision fanklubben, sier til BBC at han tror at det ligger politikk bak stemmegivningen. Han tror folk ville ta aktive standpunkt i konflikten mellom Russland og Ukraina, og mener tidligere Sovjet-land som normalt ville ha stemt på Russland, nå sendte en klar melding ved å stemme på Ukraina.

Kontroversielt Eurovision hadde i år et helt nytt stemmesystem, hvor jurystemmene ble delt ut først, før telefonstemmene ble delt ut i et nytt poengsystem mot slutten.

Den russiske nyhetsbyrået RIA Novosti skriver at de nye stemmereglene, som de mener gir tvilsomme resultater, skaper debatt. De går langt i å antyde at den russiske artisten Sergej Lazarev og hans sang «You Are the Only One» burde gått av med seieren.

Russlands største avis Komsomolskaja Pravda går mye lenger og skriver:

- Slik ranet en europeisk jury seieren fra Lazarev, på sitt hovedoppslag.

Avisa skriver at juryen valgte Australia som vinner, mens folk flest ønsket Russland. Men til slutt vant Ukraina fordi juryen ga den russiske låta fenomenalt lave karakterer.

«Lurer på hvordan det føles for sangeren som vant konkurransen, vel vitende om at de ikke stemte på henne fordi hun var så fantastisk, men av politiske grunner?», skriver avisas journalister.

På Twitter er det mange som hevder det samme.


Avisa Russia Today følger opp, og kaller Ukrainas deltakelse i årets Melodi Grand Prix var svært provoserende. De hevder også at European Broadcasting Union ville gjøre alt i sin makt for å stoppe en eventuell russisk vinnerlåt.

De mener også at den ukrainske sangen burde vært diskvalifisert fordi Jamala skal ha innrømmet overfor en berømt russisk prankster at sangen «definitivt» inneholder et politisk budskap. «Men hvis hun hadde kalt sangen 2014 i stedet for 1944, ville det ha betydd umiddelbart diskvalifisering. Derfor holdt hun på hemmeligheten», skriver avisa.

Politiske sanger ikke lov Politiske sanger er vanligvis ikke tillatt i Eurovision Song Contest, men «1944» skal tillatt fordi det var basert på historisk faktum, snarere enn dagens politikk.

Ifølge NTB har låta har vakt harme hos russiske politikere. Nestleder Vadim Dengin i den russiske Dumaens informasjons- og kommunikasjonskomité skal ha kalt avgjørelsen «merkelig» og mente den brøt med Eurovision-forbudet mot politiske sanger.

- Jeg er sikker på at det ble gjort for å ydmyke Russland, sa til nyhetsbyrået RIA Novosti før konkurransen.

Jamalas låt «1944» handler om deportasjonen av anslagsvis 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjetunionen, men Jamala legger ikke skjul på at budskapet også kan omfatte Russlands annektering av Krim.

Hun forteller ifølge NTB at hun ble med i sangkonkurransen for at folk skal få høre om hjelpeløsheten hun opplever etter den russiske annekteringen.

- Hvis man synger om sannheten, vil det røre folk, sier hun, sa vinneren etter seieren.

Ukraina president Petro Porosjenko var raskt ute med gratulasjoner på Twitter.

- Ja! En fantastisk framføring og seier. Hele Ukraina takker fra deg hjertet, skrev han.

Til egen oldemor Sangen er fortellingen om Jamalas egen tatariske oldemor, som var en av de rundt 240 000 tatarene som 17. mai 1944 ble tvunget inn i jernbanevogner, og tvangsdeportert til steppene i Sentral-Asia.
 
«Det var en blodig, opprørende og brutal historie, som vi i dag ville kalt etnisk rensing», skriver Dagbladets kommentator Morten Strand.

Han mener vinnersangen har en åpenbart politisk tekst, og spår at dette vil kunne bli tatt opp i russiske debatter.

- Det griper inn i det veldig kompliserte forholdet mellom Russland og Ukraina, selv om det ikke er en tekst som kritiserer nåværende Russland, så ligger det en iboende kritikk i sangen. Det var herskerne i Moskva som deporterte tatarene, de ble ofre for moskovittisk undertrykkelse. Dette er et tema som klinger velkjent i Kiev i dag, sier Strand.


Han tror likevel ikke at konkurransen vil påvirke forholdet mellom de to landene.

- Nei, jeg tror ikke noen av partene er interessert i det. Hadde dette resultatet kommet for to år siden, rett etter annekteringen av Krim og krigen raste på det mest brutale, hadde det blitt brukt av begge parter som krigspropaganda. Men ingen vil bruke dette for å skape konflikt og avstand i 2016. De politiske lederne er ikke interessert i en konfrontasjon, de vil egentlig begrave stridsøksa, men vet ikke hvordan gjøre det.

Spennende om Russland kommer President i den norske Grand Prix-klubben Morten Thomassen sier til Dagbladet at han tror Ukraina fikk mange sympatistemmer lørdag kveld på grunn av den urolige situasjonen i landet.

- Det blir spennende å se om russerne faktisk kommer til Kiev neste år, sier Thomassen.

Dagbladets Morten Strand spår imidlertid at russerne vil stille i neste års konkurransesending i Ukraina.

- Det er fortsatt i en slags krigstilstand mellom de to landene, men på den andre siden søker russerne hele tiden legitimitet og synliggjøring på alle arenaer fra idrett til kultur. Eurovision har også en høyere status i Russland enn i mange andre land. En boikotte vil bli en bitter pille å svelge for russerne, fordi det å vise seg fram er en bevisst del av det politiske prosjektet til Putin, sier han.

- Det er nesten som i sovjettida da det å gjøre det godt på en internasjonale arena var et politisk statement.

MGP-general Per Sundnes mener det er flott at Ukraina vant med en politisk låt.  

- Eurovision skal jo ikke være politisk, men det akkurat det det er, innenfor denne konteksten. Jeg synes det er helt fantastisk.

Konkurransen er som tidligere år, full av kontroverser, skriver New York Times.

Mens store aviser verden over, som The Guardian, omtaler vinnerlåten som politisk ladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer