Russerne raser etter at Ukraina vant med politisk sang

Global diskusjon etter at Ukraina vant Eurovision Song Contest.

VANT:  Ukrainske Jamala vant årets Eurovision Song Contest i Ericsson Globe Arena i Stockholm, 14. mai. FOTO: EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT
VANT: Ukrainske Jamala vant årets Eurovision Song Contest i Ericsson Globe Arena i Stockholm, 14. mai. FOTO: EPA/MAJA SUSLIN SWEDEN OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter ei uke med Eurovision Song Contest-innspurt, ble det klart at Ukraina stakk av med seieren etter en dramatisk stemmerunde.

32 år gamle Jamala fikk til slutt flest stemmer, etter å ha knivet om førsteplassen med både Australia og Russland.

Ukraina endte på 534 poeng, mens Australia fikk 511. Russland fikk aller flest telefonstemmer, men ble nummer tre, med 491 poeng.

Nå vekker det oppsikt at Russland, som var lenge utpekt som en av forhåndsfavorittene, til slutt måtte se seg slått av ukraineren som sang om Stalins deportasjon av krimtatarene i 1944.

Simon Bennett, leder av Internationale Eurovision fanklubben, sier til BBC at han tror at det ligger politikk bak stemmegivningen. Han tror folk ville ta aktive standpunkt i konflikten mellom Russland og Ukraina, og mener tidligere Sovjet-land som normalt ville ha stemt på Russland, nå sendte en klar melding ved å stemme på Ukraina.

Kontroversielt Eurovision hadde i år et helt nytt stemmesystem, hvor jurystemmene ble delt ut først, før telefonstemmene ble delt ut i et nytt poengsystem mot slutten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer