SKYLDIG: Pavel Dimitritsjenko er kjent skyldig for å ha planlagt syreangrepet mot Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder. Foto: NTB Scanpix
SKYLDIG: Pavel Dimitritsjenko er kjent skyldig for å ha planlagt syreangrepet mot Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russisk ballettdanser kjent skyldig i syreangrep

Risikerer ni års fengsel.

(Dagbladet/NTB): Den russiske stjernedanseren Pavel Dimitritsjenko er kjent skyldig i å ha planlagt syreangrepet mot Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder.

Tre menn kjent skyldig Det var 17 januar i år at tidligere ballettdanser og Bolsjojballettens kunstneriske leder Sergej Filin (42) ble angrepet med syre. Han var på vei inn i leiligheten sin da en maskert mann kastet ei krukke svovelsyre i ansiktet hans.

Noen måneder seinere mente politietterforskere at det var ballettdanseren Pavel Dmitritsjenko som hadde leid inn to menn til å utføre syreangrepet. I dag ble han kjent skyldig for ugjerningen.

To dager etter at han ble pågrepet i mars innrømte han at det var han som hadde planlagt angrepet.

TO HJELPERE: Pavel Dmitritsjenko skal ha leid inn Andrej Libatov og Jurij Zarutsjij til å utføre angrepet. Foto: NTB Scanpix
TO HJELPERE: Pavel Dmitritsjenko skal ha leid inn Andrej Libatov og Jurij Zarutsjij til å utføre angrepet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg planla angrepet, men det var ikke jeg som utførte det, sa han da.

Dimitritsjenko risikerer ni års fengsel.

De to mennene som ble leid inn for å utføre syreangrepet, er også kjent skyldige. Jurij Zarutsjij for å ha utført syreangrepet, og Andrej Libatov for å ha kjørt Zarutsjij til åstedet samme dag som angrepet skjedde.

De to risikerer henholdsvis ti og seks års fengsel.

Intriger Sergej Filin har siden januar gjennomgått en rekke operasjoner for å redde synet, men fortalte i retten at han ikke engang er i stand til å se sine barn.

Saken har avslørt bitre feider i det russiske ballettmiljøet, der det blant annet gikk rykter om at den kunstneriske lederen har favorisert enkelte ballerinaer som han skal ha hatt intime forhold med.

Dimitrisjenko har innrømmet at han ønsket at Filin skulle få seg en smekk, men nå sier han at han ikke har noe å gjøre med syreangrepet. Han var frustrert fordi verken han eller kjæresten, ballerinaen Anzhelina Vorontsova, fikk rollene de mente de fortjente.

INTRIGER: Pavel Dmitrichenko, til høyre i bildet, ble i dag kjent skyldig for å ha planlagt syreangrepet. Til venstre er kunstneriske leder på Bolsjoj-balletten, Sergei Filin, og i midten er ballerina Anzhelina Vorontsova, Dmitrichenkos kjæreste. Foto: NTB Scanpix
INTRIGER: Pavel Dmitrichenko, til høyre i bildet, ble i dag kjent skyldig for å ha planlagt syreangrepet. Til venstre er kunstneriske leder på Bolsjoj-balletten, Sergei Filin, og i midten er ballerina Anzhelina Vorontsova, Dmitrichenkos kjæreste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det russiske balletdramaet har også skapt reaksjoner her hjemme. Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, sa til Dagbladet i mars at hun var rystet over angrepet.

- Jeg kjenner ikke det involverte her, og er like rystet som alle andre. At en ballettsjef har blitt utsatt for noe så absurd overgår alle thrillere, sa hun da.

BLE ANGREPET: Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder Sergei Filin. Foto: NTB Scanpix
BLE ANGREPET: Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder Sergei Filin. Foto: NTB Scanpix Vis mer