Russisk dokkeballet

Tre kortfilmer i klassisk, imponerende dokkefilmdrakt.

FILM: Klassisk dokkeanimasjon er for animasjonsfilmelskere det LP-plata er for musikkelskere. Det hakker litt her og der, og formatet har sine begrensninger, men samtidig er det desto mer sjelfullt.

Den russiske Gullpalmevinneren Garry Bardins «Min venn Choo Choo» er tre kortfilmer, laget mellom 1997 og 2004, satt sammen til en dokkefilmpakke på 80 minutter.

Filmene handler om den lille gutten, som er så ensom at han legger ut på eventyr med sin imaginere venn, Choo Choo, en figur satt sammen av puter, tau og rulleskøyter, som ikke er helt ulik den stereotype svarte «Mammy»-hushjelpen som figurerte i amerikansk populærkultur tidlig på 1900-tallet.

Filmene er svært godt laget og stappet med detaljer, og Bardin makter på en overbevisende måte å gjøre sine små tøyfigurer levende.

Musikken, blant annet Bizets Carmen, er stemningsbærende og filmene er fullstendig uten dialog. Slik sett oppleves «Min venn Choo Choo» som en dokkeanimert ballettforestilling i tre akter, og filmen representerer hyggelig atspredelse for både voksne og barn