Russisk konspirasjon

Omstendelig, men underholdende russisk krim.

Les flere bokanmeldelser i papirutgaven av Dagbladet.

BOK: Pseudonymet B. Akunin har skrevet elleve kriminalromaner om den russiske etterforskeren Erast Petrovitsj Fandorin, og alle bøkene er skrevet i forskjellige spenningslitterære sjangere.

Utrolig

I fjerde bok, «Akilles\' død», er han kommet til knepet hvor historien fortelles fra to synsvinkler.

Fandorin er en ung mann med så utrolige evner at han meget godt kan måle seg med intellektet til Sherlock Holmes. Han ser detaljer og sammenhenger ingen andre ser, og oppnår dermed utrolige resultater som etterforsker.

Året er 1882, og for første gang på seks år har Fandorin vendt tilbake til sin fødeby Moskva (som ennå må se at St. Petersburg er nasjonens hovedstad). Han tar inn på et eksklusivt hotell, hvor også den store folkehelten general Sobolev (tittelens Akilles) residerer. Men så blir Sobolev funnet død på sin suite, og selv om alt tyder på en naturlig død, er Fandorin skråsikker på at noe mystisk har foregått.

Leiemorder

Dermed kaster han seg ut i en forbryterjakt som fører ham fra de flotteste herskapshus til de simpleste buler i storbyen.

Dette fyller de 200 første sidene av boka, etterpå får vi historien om gjerningsmannen, som en gjennomgang av hele hans karriere fram til og med drapet på general Sobolev. Denne måten å legge fram saken på er litt av en tålmodighetsprøve for leseren, og selv om handlingen skjuler en ganske solid konspirasjonsteori, blir dette til den mest ujevne og omstendelige romanen om Fandorin.

Men for all del, Akunin er til tider en underholdende forfatter, så de utholdende må gjerne gi seg i kast med denne.

<b>Abonnér på litteraturavisa, gratis hver uke:</b></br>

TILBAKE TIL MOSKVA: Boris Akunin foran Moskva-gatene der handlingen i «Akilles\' død» utspiller seg. Han er en sprelsk og sjangerbevisst forfatter, for hver nye roman velger han et nytt grep.