Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision 2017

Russisk politiker maner til MGP-krig mot Ukraina

Russisk politiker mener Ukraina har en «russerfobisk» holdning i forkant av Melodi Grand Prix. 

VINNER: Ukrainske Jamala vant med låta «1944» under fjorårets Melodi Grand Prix i Stockholm.  Foto: Scanpix
VINNER: Ukrainske Jamala vant med låta «1944» under fjorårets Melodi Grand Prix i Stockholm.  Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Vitaliy Milonov, politiker i det konservative, russiske regjeringspartiet Forent Russland, oppfordrer til Russisk boikott av Melodi Grand Prix som arrangeres i Ukraina til våren.

Ifølge The Moscow Times har politikeren kontaktet Konstantin Ernst, direktør for Russlands største, statlige tv-selskap Kanal 1, for å få stoppet Russisk deltagelse i sangkonkurransen. Ernst er leder av utvalget som velger hvem som skal representere Russland i årets sangkonkurranse.

I tillegg vil Milonov hindre tv-selskapet i å sende konkurransen på russisk tv. Årsaken er det han kaller «anti-russisk» og «russerfobisk» holdning blant Ukrainske ledere.

Milonov får støtte i saken fra den russiske sangveteranen Iosof Kobzon og tidligere Eurovision-deltaker Filip Kirkorov.

Eurovision, på norsk Melodi Grand Prix, arrangeres i Kiev til våren etter at Ukraina stakk av med seieren etter en dramatisk stemmerunde ifjor.

Politisk konflikt

Fjorårets seier, som gikk til 32 år gamle Jamala, som sang om Stalins deportasjon av krimtatarene i 1944 skapte diskusjon og kontroverser.

Russland, som lenge hadde vært utpekt som forhåndsfavorittene, raste etter seieren. Simon Bennett, leder av den Internationale Eurovision fanklubben, uttalte til BBC at han trodde det lå politikk bak stemmegivningen og at folk ønsket å ta aktive standpunkt i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Ikke klart svar fra Putin

Valg av dato for semifinalene som går av stabelen 9. mai vekker også harme i Russland. 9. mai er samme dato som Russland feirer seieren etter 2. verdenskrig.

Ifølge Putins talsperson Dmitry Peskov, har ikke Russlands politiske ledelse tatt stilling til en eventuell boikott av Grand Prix.

- Det er ikke klart om en boikott er nødvendig eller ikke, sier Dmitry Peskov til The Moscow Times.

Russland-kritikk?

Ukrainske Jamalas seierssang «1944», som handler om deportasjonen av 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjet-tid, er også blitt oppfattet som en kritikk av Russlands annektering av Krim i 2014.

Den norske MGP-generalen Morten Thomassen har tidligere sagt til Dagbladet at han tror det er usikkert om Russland vil komme til å delta.

- Det blir som om Tyskland skulle deltatt i en europeiske MGP-finale i Norge i 1947, to år etter krigen. Russland er ikke spesielt konfliktsky, og er det et land som har baller nok til å gi faen i det, så er det Russland, uttalte han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media