Russisk rettsstat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når Aleksandr Nikitin ble frifunnet for spionanklagene i byretten i St. Petersburg den 29. desember, var ikke dette bare en seier for Nikitin selv og Bellona. Enda viktigere er det at dommen symboliserer at rettsstaten har festet grepet i det russiske samfunnet. Med denne dommen har domstolen vist et mot som er sjeldent, ikke bare i russisk sammenheng.

Det er lett å forstå fortvilelsen over Nikitin-saken. Den er uten tvil en klassisk sak om enkeltindividet som blir offer for systemet. Særlig lettere blir det ikke for Nikitin og hans støttespillere av det faktum at de har vært et offer for et system i dyp konflikt med seg selv, hvor nye prinsipper om rettssikkerhet søker å trenge gjennom en lang totalitær tradisjon.

Vanskeligere er det å forstå overraskelsen over saken. Det er ikke mer enn drøyt ti år siden man i denne staten, i tråd med en mangehundreårig tradisjon, dømte og deporterte mennesker fordi de uttalte seg kritisk om systemet de levde i. Det er lett å glemme at rettsstaten både i vårt eget land og i de land vi liker å sammenligne oss med, har vært et resultat av en langvarig kamp hvor tilbakeslagene har vært mange. Også i våre dager er overtramp mot enkeltindivider en del av virkeligheten i de vestlige land. Fra Norge er Liland, Torgersen, varetektsfengsling osv. stikkord som bør mane til ettertanke. Listen over brudd mot rettsstatsprinsippene er lang i de fleste land i det vi kaller det siviliserte vesten, og bidrar til å gjøre Nikitin-saken til en mindre unik russisk sak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer