Ringenes Herre:

Russisk «Ringenes herre» får nettet til å koke

Etter 30 år har det dukket opp en russisk versjon av «Ringenes herre».

TAR AV: En hittil ukjent russisk filmatisering av «Ringenes Herre» har fått nettet til å koke. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Foto: 5TV / New Line Cinema Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss kjenner til både bøkene og filmene «Ringenes herre». Men det viser seg at russerne var først ute med å filmatisere Tolkiens bøker. En 30 år gammel sovjetisk TV-versjon av trilogien har nå dukket opp. Den ble laget 10 år før klassikeren fra 2001.

Få visste om dens eksistens før Leningrad Televisions etterfølger, 5TV, publiserte videoen på YouTube i forrige uke. På få dager har videoen blitt sett mer enn 800 000 ganger, skriver The Guardian.

- Fansen har prøvd å finne denne innspillingen i årevis, uten å ha funnet den. Personen som har funnet den burde få en statue, skriver en seer i kommentarfeltet.

- Takk

Tidligere versjoner og oversettelser av Tolkiens arbeid var en mangelvare i Sovjetunionen. Flere var overbevist om at historien var sensurert fordi det handlet om en allianse av menn, alver og dverger som kjempet mot en totalitær makt i øst.

En annen versjonen til at triologien ikke var å få tak i er at språket var for vanskelig og innviklet til å oversette til russisk, uten å miste historiens essens. Uansett så har oppdagelsen av filmatisering skapt en nostalgisk kløe for «Ringenes herre»-fans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer