Russisk rockejul

Når du i halvsøvne runder av årets julekveld med midnattsmesse på tv, blir Oslo-bandet Johns Quijote tiljublet av sine trofaste fans i St. Petersburg.

Etter to tidligere besøk i Russland er gruppa invitert til å delta på en stor julefestival med band fra mange land. - For første gang får vi dekket reise og opphold, sier «russeren» i bandet, Brynjulf Risnes. Etter et lengre opphold i St. Petersburg fra 1993- 94, fikk han mange kontakter i musikkmiljøet i byen han omtaler som rockens arnested i Russland.

Rockabilly

- Rocken var forbudt helt fram til Gorbatsjov-epoken. Plutselig tøyt musikerne fram, og det virket som om de skulle ta igjen 30 år på tre år, sier Risnes. Han forteller med glød om en spennende musikkscene som spenner fra rockabilly til punk og easy listening.

- Og midt oppi dette havnet jeg.

Johns Quijote har allerede gjort ti konserter i Russland, og i jula spiller de hele fire ganger under The Christmas Arts Fair. Festivalen sponses av den ungarskfødte, amerikanske milliardæren George Soros, og på plakaten står band fra Russland, Baltikum og Norden.

- Men dere synger på norsk...?
- Folk er nysgjerrige på oss uansett. Dessuten snakker jeg russisk mellom låtene, sier Risnes.

Frittgående

Etter fire år har det løsnet for Johns Quijote. Musikalsk befinner de seg i et melankolsk landskap der også folk som Tom Waits og Leonard Cohen trives godt, og debutplata «Ingen hjerte» har fått strålende kritikker.

- Vi er tilhengere av dyrevernbevegelsen. Kall oss et frittgående orkester, sier gitarist Risnes - som ikke er friere enn at han har beholdt jobben i Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Jon Grimsby (trommer) er miljøarbeider på si, mens vokalist, gitarist og låtskriver John Ivar Bye og bassist og produsent Atle Rak-våg omtaler seg som dagdrivere.

Det er for øvrig ikke nødvendig å reise til Russland for å høre gruppa. Onsdag spiller de på Rudshøgda, torsdag på Smuget i Oslo, fredag på Vestfossen og lørdag i Sandefjord.