<strong>ALTFOR GLADE:</strong> Russen bare ler og ler, helt til de ikke orker mer. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ALTFOR GLADE: Russen bare ler og ler, helt til de ikke orker mer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Russisk rullett

Tror russen at livet i Norge blir en dans på roser? Da kan de tro om igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mangler ikke sure oppstøt i retning russen. Blasert ungdom fester i ukevis på pappas penger i en overseksualisert boble av rusbrus og kjønnssykdommer. Hver fest de er på, er høydepunktet i deres liv.

Det er lett å la seg irritere, og her kommer enda et oppstøt: Avskaff hele driten. Seriøst. 

Den utilslørte livsgnisten og den ukuelige russegleden - den er kvalm. Hvem er de, disse ungfolene, til å være så sykt fornøyd hele tida? Kredittkort som skjold mot verdens vold, tror de det er sånn det fungerer? Bare gli gjennom livet i en bekymringsløs oase? Saklig. 

Det slår meg at for dem som mista huset i Nepal, eller går ombord på en flåte i Tripoli, så er det nettopp det Norge er, en bekymringsløs oase, og at russen derfor egentlig har rett, men la gå. 

Jeg støtter tilfeldig sex og overdrevet alkoholkonsum minst like mye som hvermannsen, men jeg har aldri forstått hvorfor norsk skolevesen behøver å institusjonalisere nettopp tilfeldig sex og overdrevet alkoholkonsum. Til dét har vi jo festivalsommeren, og PISA-undersøkelsene viser uansett at norske elever trenger all den akademiske skoleringen de kan få. 

Hva er det egentlig å feire? Du har fullført 13 års skolegang - gratulerer til deg. Det er kanskje det første, men definitivt ikke det siste kravet verden skal stille til deg. Det er som avsparket i en fotballkamp: Det er nå kampen begynner. Kampen for ei hytte på fjellet, et naust ved sjøen, kanskje en ubrukelig mastergrad i et fag som slutter på «ologi». 

Det er kampen for tilværelsen i Norge, så bare tørk bort russefliret. 18-åringene som festet på Tryvann denne helga er ikke «Generasjon alvor», de er «Nå koser vi oss-generasjonen». 

Men det er vi jo egentlig alle samme. Hele landet. Vi bare ler og ler, helt til vi ikke orker mer. Så drar vi hjem til vår seng, der legger vi oss ned, og på 1, 2, 3, så er vi langt avsted. Langt avsted.

Ja, det er lett å la seg irritere. Avskaff hele driten. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer