DEBATT

Debatt: CAS-dom

Russisk sportsminister vant i CAS-dom

Russlands visestatsminister Vitalij Mutko, den gang sportsminister under Sotsji-OL, vant fram i sin anke til CAS. Men det er likevel ikke mer enn en papirseier om IOC står fast, Mutko blir nok ikke å se ved framtidige OL.

SEIER?: For Vitaly Mutko – og store deler av russisk idrett – vil nok resultatet i CAS ses som en viktig seier, skriver innsenderen. Her er Mutko, tidligere sportsminister og nå visestatsminister, sammen med president Vladimir Putin i sommer. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB Scanpix
SEIER?: For Vitaly Mutko – og store deler av russisk idrett – vil nok resultatet i CAS ses som en viktig seier, skriver innsenderen. Her er Mutko, tidligere sportsminister og nå visestatsminister, sammen med president Vladimir Putin i sommer. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I desember 2017 besluttet IOC å utestenge den daværende russiske sportsminister – og nåværende visestatsminister – Vitalij Mutko fra samtlige framtidige OL.

Beslutningen inngikk i den samlede reaksjonen fra IOC mot russisk idrett i forkant av Pyeongchang-OL, etter avsløringene om organisert dopingjuks i form av ombytting av dopingprøver under Sotsji-OL i 2014. Mutko var sportsminister under Sotsji-OL. Selv om IOCs granskingskommisjon – Schmid-kommisjonen – ikke fant bevismessig belegg for at Mutko var personlig involvert i dopingskandalen, fant IOC at han som sportsminister bar det overordnede ansvar, og han ble altså utestengt, for livstid.

Utestengelsen fikk ringvirkninger. Mutko var også president i det russiske fotballforbundet og leder av organisasjonskomiteen for fotball-VM i Russland i 2018, som den gang var under oppseiling. Etter påtrykk trådte han tilbake fra begge disse stillingene, men varslet samtidig at han ville bringe IOCs utestengelsesbeslutning inn for rettslig prøving i idrettens øverste domsorgan, CAS.

Denne dommen fra CAS foreligger nå, og Mutko vant her fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer