Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Russisk værmelding: - Godt bombevær i Syria nå

Værmeldinger på russisk statsfjernsyn viser bombeforholdene i Syria.

EN GOD MÅNED Å BOMBE PÅ: Ifølge den russiske værdamen er oktober et bra tidspunkt for Putin å sende jagerfly til Syria - som han også har gjort. I bakgrunnen en russisk SU-24M jager som tar av ved Hmeimim-basen i Syria. Flyet er utstyrt med laserstyrte bomber. Foto: Ap / Alexander Kots og YouTube.
EN GOD MÅNED Å BOMBE PÅ: Ifølge den russiske værdamen er oktober et bra tidspunkt for Putin å sende jagerfly til Syria - som han også har gjort. I bakgrunnen en russisk SU-24M jager som tar av ved Hmeimim-basen i Syria. Flyet er utstyrt med laserstyrte bomber. Foto: Ap / Alexander Kots og YouTube. Vis mer

(Dagbladet): Den russiske statskanalen Rossiya-24 sendte 3. oktober en ekstensiv værmelding hvor det meldes om «svært gunstig» bombevær over Syria.

 - Nå til en av de viktigste sakene denne uka: Det russisk flyvåpen sin operasjon i Syria. Og ekspertene understreker at tidspunktet, med tanke på været, er gunstig, forteller Rossiya-værdamen de russiske tv-seerne.

Både amerikanske og russiske styrker har bombet mål på bakken i Syria den siste tida. Offisielt er målet å ramme Den islamske stat (IS), men enkelte har ytret bekymring over at Putin også bomber mer moderate opprørsgrupperinger for å støtte Assad-regimets kamp mot alle opprørerne, ikke bare ramme ytterliggående IS, som er USAs uttalte mål. 

- En god måned å fly i Syria Videre i værmeldinga følger skryt av ødeleggelsene de russiske bombene har medført i det borgerkrigherjede landet, før værmelder gjentar at oktober er en langt bedre måned for luftangrep over Bashar al-Assads splittede land enn hva september var.

- Og la oss understreke det igjen, tidspunktet er valgt godt med henhold til været. I det store og det hele er oktober en god måned for å fly i Syria.

Tonen og ordvalget i værmeldingen er formelt og strengt, som i værmeldinger ellers.

- Dukke ned og bombe Rundt 90 sekunder inn i værmeldingen vises også de forskjellige skydekkene over Syria akkurat nå, og hvordan disse påvirker sikten og bombeforholdene. Metereologen forklarer da hvordan visse skytyper kan brukes til å bombe mer effektivt og lettere skjule seg etter eksplosivene er detonert. 

- Da kan man dukke ned under skydekket og bombe, før de flyr opp over skydekket igjen.

Også variabler som vindstyrke og nedbør vies oppmerksomhet i den tre minutter lange værmeldinga hvis konklusjon er glassklar på at klimaet ikke står i veien for russisk bombesuksess i Syria. 

To ganger på tre dager Dette er andre gang på kort tid at russiske værmeldere brukes til å spre nyheter om de russiske bombetoktene i Syria. 1. oktober fortalte værmelder Evgeniy Tishkovets også om «bra flyvær i Syria». Også denne værmeldingen fant sted på Rossiya-24.

- Det russiske luftvåpenet har ødelagt IS-baser. Hvorfor er en god måned for militære luftoperasjoner i Midtøsten? Hvilke metereologiske faktorer bør en vurdere, spurte Tishkovets da, før han forklarte nettopp hvilke værvariabler som spiller inn i et bombetokt i Midtøsten i oktober.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling