KOMMENTARER

Russiske komplekser og russisk overmot

Det russiske er en underlig blanding av frykt og mindreverdighetskomplekser på den ene siden, og overmot og stormannsgalskap, på den andre siden, skriver Morten Strand.

IKKE LENGER MORSOMT : Likene fra flyulykken fraktes bort. (AP Photo/Vadim Ghirda) Scanpix
IKKE LENGER MORSOMT : Likene fra flyulykken fraktes bort. (AP Photo/Vadim Ghirda) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I KRIGEN i Øst-kraina ser vi begge deler. Hybrisen, overmotet, ser vi i den russiske støtten til det øst-ukrainske opprøret. Mindreverdighetskompleksene og frykten ser vi etter nedskytingen av flyet fra Malaysia Airline over Øst-Ukraina torsdag. Vissheten om at Vesten vil straffe Russlad er allerede der. Nyheten om de nesten 300 døde er like sjokkerende i Russland som ellers i verden. Men sjokket er blandet med frykten for hva som vil bli konsekvensene av tragedien for Russland, igjen vil Russland og russerne bli et offer er tankegangen.

TIL TROSS FOR at Russland offisielt benekter ethvert kjennesap til og ansvar for nedskytingen, begynner virkeligheten nå å synke inn over russerne. I en repostasje fra The Observer forteller moskovitter at de allerede godt skjønner hvem som vil betale prisen for tragedien. Det er vanlige folk som vil føle konsekvensene av sanksjoner og en raskt økende skepsis mot Russland og det russiske. De støttet annekteringen av Krim i mars, men har lenge skjønt at støtten til de aggressive og udisiplinerte opprørerne i Øst-Ukraina var en stor politisk risiko. Mange støttet det de oppfattet som et legitimt opprør, men innså at Russland i Øst-Ukraina hadde skapt en Frankenstein, et vesen, en oppfinnelse, som hadde begynt å leve sitt eget liv, og ikke lenger lot seg styre. Det var denne Frankenstein som etter alt å dømme skjøt ned Malaysia Airline flight 15, fra Amsterdam til Kuala Lumpur på torsdag. Men straffen for Frankensteins udåd vil alle russere måtte betale.

PÅ BAKKEN ved flyvraket er situasjonen enda mer forvirret enn den er i resten av regionen. De pro-russiske separatistene nekter internasjonale observatører fra OSSE tilgang til vraket på bakken. Mange av opprørerne drikker tett, som de har gjort under hele opprøret, også da Dagbladet var i Donetsk i juni. Fattige lokale landsbyboere plyndrer likene. 38 lik er fraktet til et likhus før internasjonale etterforskere har fått undersøkt åstedet, og ingen ser ut til å ville vite hvor det svarte boksene er, selv om det ble rapportert at de var funnet av de pro-russiske opprørerne som etter alt å dømme skjøt ned flyet. Om alt dette kaoset er styrt fra Moskva, eller om dette også er styrt av Frankenstein, vet vi ikke helt sikkert. Som i hele det ukrainske kaoset kan vi ane en russisk hånd, men ikke helt sikkert vite. Denne strategien var lenge vurdert som en genial russisk militær- og sikkerhetsoperasjon, men etter nedskytingen av Malaysia Airlines flyet er det ikke lenger verken genialt eller morsomt. Det er bare dypt tragisk.

NÅR TRAGEDIEN nå siger inn over vanlige mennesker i Russland, kommer også erkjennelsen av det russiske overmotet i spillet om Ukraina. Overmotet ved denne korsveien skyldes langt på vei at den russiske presidenten Vladimir Putin er en null-sum spill tenker. Det som er dårlige nyheter for USA er gode nyheter for Russland. Tankegangen i Moskvas Kreml er konspiratorisk, det er spionen Putin som resonerer seg fram til en politikk basert på mistillit og ikke tillit, slik man har blitt vant til i EU, og langt på vei mellom EU og USA. Da Viktir Janukovitsj ble kastet under revolusjonen i februar var det et resultat av en godt forberedt CIA-operasjon, og ikke et resultat av et opprør med stor folkelig støtte og mobiliseringskraft. Putin spiller et annet spill enn Vesten. Det handler om overmot og mindreverdighetskomplekser, en russisk realitet fra langt tilbake.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer