Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

HBO-serien «Chernobyl»:

Russiske medier raser mot «Chernobyl»

- Serien blir beskyldt for den ultimate synd: «Russofobi».

Helvete på jord: Miniserien om Tsjernobyl-ulykken har fått svært gode kritikker. I Russland er det imidlertid delte meninger om serien. Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HBO-serien «Chernobyl» er blitt svært godt mottatt i store deler av verden. Miniserien om katastrofen ved kjernekraftverket Tsjernobyl i gamle Sovjetunionen har historiens høyeste poengscore hos filmdatabasen IMDb.

I Russland er den også blitt en nasjonal sensasjon blant folket. Samtidig har den russiske rikspressen lansert et slags «mini-korstog» mot serien, skriver The Moscow Times.

Avisa Argumenty i Fakty avfeier serien som en «karikatur og ikke sannheten».

Lager sin egen serie

Mens flere russiske medier kritiserer serien, har den lokale russiske kanalen NTV planer om å lage sin egen Tsjernobyl-serie. Etter planen skal den fortelle en ganske annen historie enn HBO forteller.

Ifølge nettsida Bgr.com skal TV-serien være basert på en konspirasjonsteori. Seriens regissør, Alexei Muradov, viser til uttalelser fra konspirasjonsteoretikere:

- En teori sier at amerikanerne infiltrerte Tsjernobyl-kraftverket på eksplosjonsdagen, og at en agent fra fiendens etterretningstjeneste var til stede på stasjonen. Det er mange historikere som ikke benekter det, hevder han.

- Bjørner med trekkspill

Nyhetsanker hos den russiske nyhetskanalen Rossija 24, Stanislav Natanzon, har også kritisert «Chernobyl» for sin framstilling av det sovjetiske samfunnet.

- Det eneste som mangler er bjørner med trekkspill, sier han.

Natanzon viser blant annet til framstillingen av den russiske forskeren Valerij Legasov, som ledet granskingskommisjonen i etterkant av Tsjernobyl-ulykken.

Natanzon mener nemlig at Legasov hele tida var åpent kritisk mot myndighetene når det kom til hva som skjedde i Tsjernobyl, og han viser til en kritisk artikkel som Legasov skal ha skrevet i avisa KP som bevis for dette.

Det han imidlertid ikke nevner, er at artikkelen som Legasov skrev i 1987 først ble avvist da han sendte den til avisa, og ikke publisert før etter Legasovs død.

Dokumentarskaperen Oleg Voinov har laget «Voices of Chernobyl», en kjent, russisk film om Tsjernobyl-katastrofen. Han mener HBO-serien er «fantastisk filmet, profesjonelt redigert og har flotte spesialeffekter».

- Men den kommer ikke i nærheten av å skildre virkeligheten. Jeg vet det er vanskelig å kombinere et dramatisk manus med et dokumentar-narrativ, men likevel, det er ikke slik det skal være. En stor del av informasjonen som presenteres i serien er rett og slett ikke riktig, sier han til The Christian Science monitor.

- Langt fra virkeligheten

Den britisk-russiske journalisten Igor Ogorodnev har skrevet en kommentar for den russiske nettavisa RT, der han kritiserer «Chernobyl» for å være «langt fra virkeligheten».

- Bortsett fra de aller første brannmennene, var de hundre tusener sovjetiske borgerne som var involvert i opprydningen klar over risikoen de sto overfor, men de ble med likevel. Mange deltok med frykt, andre med en viss pliktfølelse, men det fleste etterkom kravet rett og slett fordi de bodde i en totalitær stat - hvis myndighetene ber deg om å gjøre noe, så gjør du det, skriver han.

Han legger også med det han kaller «en advarsel» til alle dem som ser «Chernobyl»:

- Du lærer ikke egentlig om Sovjetunionen, Russland eller Ukraina fra «Chernobyl». Og hvis du vil gå gjennom vitnesbyrdene, videoene og bøkene, så finnes det en historie som er mindre opprivende, men kanskje dypere og mer involverende.

- Russofobi

Journalist og skribent Leonid Bershidsky er også kritisk i en kommentar for The Moscow Times. Han mener serien burde vært lagd i Russland, Ukraina eller Hviterussland, og ikke av en amerikansk underholdningskanal. Dette vises særlig, mener han, ved at serien kommer til kort når det kommer til den historiske autentisiteten.

- Visestatsminister Boris Scherbina kunne aldri ha truet med å kaste Valerij Legasov, et anerkjent medlem av det sovjetiske vitenskapsakademiet, av et helikopter. Dette var 1986, ikke 1936, mener Bershidsky.

LEGASOV: I en scene i miniserien truer Bors Scherbina med å kaste Valerij Legasov ut av helikopteret. Det mener den russiske journalisten Leonid Bershidsky at aldri kunne skjedd i virkeligheten. Foto: HBO Nordic
LEGASOV: I en scene i miniserien truer Bors Scherbina med å kaste Valerij Legasov ut av helikopteret. Det mener den russiske journalisten Leonid Bershidsky at aldri kunne skjedd i virkeligheten. Foto: HBO Nordic Vis mer

Bershidsky viser til flere detaljer fra TV-serien som han mener er historiske ukorrekte, som for eksempel mener han at gruvearbeiderne aldri drakk vodka rett utafor gruvene. Eller at sovjetiske borgere ikke kalte hverandre «kamerat» i 1986, bortsett fra når de var på møter med kommunistpartiet.

En av Russlands mest populære aviser, Komsomolskaya Pravda (KP), retter i en kommentar mistanke mot konkurrenter av det statlige atomkraftsenteret Rosatom, som de mener kan ha brukt serien for å sverte landets rykte som en atomkraft-nasjon.

- Jeg har lest flere liknende kommentarer på sosiale media, serien blir beskyldt for den ultimate synd: «Russofobi», skriver Bershidsky.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!