FÅR IKKE DELTA: Julija Samojlova har fått innreiseforbud til Ukraina.
FÅR IKKE DELTA: Julija Samojlova har fått innreiseforbud til Ukraina.Vis mer

Storpolitisk krangel i MGP

Russland får ikke delta i årets europeiske MGP

Den europeiske kringkastingsunionen utestenger Russland fra konkurransen.

Russland får ikke delta i årets Eurovision. Årsaken er komplikasjonene som har oppstått etter en den russiske finalistens, Julija Samojlova, innreiseforbud til Ukraina.

- Vi tilbød to alternativer til den russiske kringkasteren:

- Den ene var å delta via satellitt og den andre var å finne en annen artist med gyldig innreisetillatelse. Ingen av delene var akseptabelt for kringkasteren Channel One og de har besluttet å ikke vise konkurransen. Det betyr dessverre at Russland ikke får mulighet til å delta i år, heter det i en pressemelding fra Den europeiske kringkastingsunionen.

Ga Samoylova innreiseforbud

De skriver at de har gjort alt de kunne for å sikre samtlige land deltakelse.

Frank Dieter Freiling, styremedlem i Eurovision Song Contest, arrangementets styringskomité, sier at arrangementet fordømmer ukrainske myndigheters beslutning om å gi Samoylova innreiseforbud.

- Det undergraver konkurransen a-politiske natur og den misjon om å bringe land sammen til en vennskapelig konkurranse, sier han.

Spådde dette utfallet

President i den Norske Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, er ikke det minste overrasket:

- Dette sa jeg ville kunne skje i et intervju med Dagbladet i september i fjor.

IKKE UVENTET: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, er ikke overrasket over at Russland er utestengt/har trukket seg.
Foto: NTB Scanpix
IKKE UVENTET: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, er ikke overrasket over at Russland er utestengt/har trukket seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Thommassen avviser kategorisk at dette kan bli den første spikeren i den europeiske MGP-kista.

- Har bare tapere

- Om to måneder, når finalene går av stabelen i Kiev i mai, er alt glemt. Men det er selvsagt leit at storpolitikken og kranglingen mellom Ukraina og Russland overskygger musikken og MGP-festlighetene, sier Thomassen.

Den norske MGP-presidenten mener at denne saken bare har tapere.

- Dette er det ingen som vinner på. Russland framstår som taper, Ukraina framstår som taper - begge sitter med svarteper. Men den største taperen er Den europeiske tv-unionen (EBU) og European Song Contest (ESC), sier Thomassen.

Han mener likevel at Russland burde ha fått anledning til å delta, og at Ukraina burde ha vist storsinn.

- Ukraina burde ha sluppet inn Julija Samojlova og vist storsinn. Det å nekte en funksjonshemmet artist, tar seg ikke bra ut.

- Det er leit at MGP 2017 kan bli husket som det året der storpolitikken overskygget musikken, sier Thomassen.

Sang på Krim

Grunnen til Samojlovas innreisenekt er den politiske spenningen mellom de to nasjonene etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014.

Ukrainas sikkerhetstjeneste har gitt artisten Julija Samojlova innreiseforbud i tre år. Russlands kringkaster varslet selv at de trolig ville sette foten ned for russisk deltakelse hvis ikke artisten selv var til stede.

- Vi synes tilbudet om deltakelse via satellitt er snodig og nekter å gå med på det, fordi det er definitivt i strid med selve essensen av konkurransen, uttalte Channel One i slutten av mars.

Artisten sang nemlig på et arrangement på Krim-halvøya året etter anekteringen, noe ukrainske myndigheter mener er lovstridig. De oppfatter finalisten som svært provoserende.

Ukrainas utenriksminister Pavel Klimkin er en av dem som har uttalt seg om saken. Klimkin beskriver det å sende Samojlova til Eurovision-finalen som en provokasjon fra Russlands side, ifølge Billboard.

- Min jobb er å synge låta bra

Samojlova, som har sittet i rullestol siden barndommen på grunn av en mislykket poliovaksinasjon, har tidligere uttalt at hun ikke ofrer en tanke på hvorvidt hun kommer inn i Ukraina eller ei.

- Min jobb er å synge låta bra, og å forberede meg, sier 27-åringen, som håper å framføre låta «Flame is Burning» i finalen.

Årets to semifinaler og finalen går av stabelen i Kiev 9, 11. og 13. mai.

Det lyktes ikke Dagbladet torsdag kveld å få tak i EBUs øverste leder, den tidligere MGP- og NRK-produsenten Jon Ola Sand.