Russland-konflikt: Ukraina trekker seg fra Eurovision

- Jeg er musiker, ikke et redskap på den politiske scenen.

STILLER IKKE: 27 år gamle Maruv vant Ukrainas Eurovision-finale med låten «Siren Song». På tirsdag trakk hun seg. Foto: NTB Scanpix
STILLER IKKE: 27 år gamle Maruv vant Ukrainas Eurovision-finale med låten «Siren Song». På tirsdag trakk hun seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukraina vil ikke delta i årets Eurovision Song Contest. Årsaken er politisk spenning mellom landet og Russland. Dette melder BBC News.

27 år gamle Anna Korsun, kjent under artistnavnet Maruv, vant den ukrainske finalen med låten «Siren Song». Hun trakk seg fra konkurransen på tirsdag.

Hun sier årsaken er at hun ikke vil bli brukt som «et politisk redskap». Det er den pågående konflikten om Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014 som er bakgrunnen.

13 000 mennesker har mistet livet i konflikten mellom ukrainske tropper og russisk-støttede separatistgrupper siden den gang, ifølge The Guardian.

- Vil ikke så splid

To andre ukrainske artister takket også nei til å representere Ukraina i den internasjonale finalen, som finner sted i Tel Aviv 14. mai, etter at israelske Netta Barzilai vant med låten Toy i fjor.

Gruppa Kazka er en av dem. De kom på tredjeplass i konkurransen.

- Det hadde vært en ære å representere Ukraina. Men vi vil ikke vinne for enhver pris. Vår oppgave er å samle folket, ikke å så splid, skriver de på sin Instagram-side.

Da valgte kringkasteren å trekke seg helt.

- Ukrainas rikskringkasting takker nei til å delta i Eurovision Song Contest 2019, uttalte de ifølge The Guardian på onsdag.

Ifølge BBC ble Maruv bedt om å skrive under på en kontrakt som forbød henne å spille konserter i Russland før Eurovision-finalen.

Hun aksepterte dette, men motsatte seg andre punkter i kontrakten.

- Jeg er musiker, ikke et redskap på den politiske scenen, skriver hun i en uttalelse.

Saken er den siste i en rekke kontroverser rundt årets Eurovision. Tidligere denne måneden meldte israelske medier at Frankrike truet med Eurovision-boikott. Franske medier har seinere avkreftet dette.

- Problem på systemnivå

Ukrainsk rikskringkasting sier nå de vil sende «en rekke talkshows, forum og diskusjoner» for å få bukt med problemene.

- Eurovision er en arena hvor land kan vise seg fram internasjonalt, og hvor artister kan være ambassadører for landet sitt. Men vår nasjonale konkurranse i år har avslørt et problem på systemnivå: artisters tilknytning til en fiendtlig stat, skriver de i en uttalelse.

Britiske Dr. Paul Jordan har skrevet doktorgradsavdeling om Ukrainas deltakelse i Eurovision Song Contest. Han sier ukrainske «Siren Song» var en publikumsfavoritt i år, og kaller situasjonen «rotete».

- Det er ganske provoserende. Jeg tror den hadde sjansen til å gjøre det veldig bra. Man har hørt lite om de andre sangene i år, men folk har vært veldig opptatt av denne, sier han til BBC.

Det er ikke første gang de to landene krangler om sangkonkurransen. Ukrainas hovedstad Kiev var Eurovision-vert i 2017.

Den russiske representanten Julija Samojlova ble da nektet å delta, fordi hun hadde opptrådt på Krim-halvøya.

Året før stilte Ukraina med låta «1944», av artisten Jamala. Låten handlet om deportasjonen av folkegruppen krimtatarene under Josef Stalin.

Den norske Melodi Grand Prix-finalen holdes lørdag 2. mars, og sendes direkte på NRK fra Oslo Spektrum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer