Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Russland med klar advarsel før Moddi-spillejobb. Orkesteret kunne risikert seks års fengsel

Artisten Moddi og Arkhangelsks kammerorkester planla å spille Pussy Riot-låten «Punk Prayer» i Kirkenes torsdag. Det kan få konsekvenser, advarer det russiske generalkonsulatet.

BLIR ADVART: Det russiske kammerorkesteret planla å spille Pussy Riot-låten på en konsert med den norske artisten Pål «Moddi» Knutsen i Kirkenes. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
BLIR ADVART: Det russiske kammerorkesteret planla å spille Pussy Riot-låten på en konsert med den norske artisten Pål «Moddi» Knutsen i Kirkenes. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rettskjennelse fra 2013 ble en video med «Punk Prayer» ført opp på en offisiell russisk liste over ekstremistisk materiale, forklarer generalkonsulatet i en epost til The Independent Barents Observer. Kjennelsen omfatter både lyd og bilder som virker støtende på troende.

- Det innebærer at orkesterets medlemmer formelt kunne komme til å bryte russisk lov dersom de bisto i en fremføring, heter det i eposten.

Generalkonsulatet understreker at Pål «Moddi» Knutsen har rett til selv å bestemme hvilke sanger han ønsker å spille, men at myndighetene ba arrangøren av konserten sørge for at Arkhangelsk statlige kammerorkester «fikk vite hva slags aktivitet de tar del i».

Fjernet fra spillelisten

«Punk Prayer» er med på Moddis album «UnSongs» med tolv sanger som på ett eller annet tidspunkt har vært forbudt, sensurert eller undertrykt i ulike deler av verden. Sangen skal nå været strøket fra spillelisten til torsdagens konsert.

- Dette albumet er et forsøk på å vise hvordan musikksensur fungerer, og hva det er som gjør at en sang oppfattes som farlig, har Moddi selv sagt om prosjektet.

På den offisielle Facebook-siden til konserten står det at målet med albumet «UnSongs» er å vise at musikk ikke lar seg stoppe.

Risikerer flere år i fengsel

LA PÅ MUSIKK: Dette er den endelige videoen fra kirkestuntet til Pussy Riot, der musikken til Hellige jomfru - fjern Putin er lagt på. Vis mer

Loven ble innført i 2013 etter at punkbandet Pussy Riot ble fengslet for en opptreden i Moskvas viktigste katedral - Frelserkatedralen - med nettopp låta «Punk Prayer» i 2012.

I den politisk ladde låta, ber de blant annet jomfru Maria om å jage vekk Vladimir Putin.

Loven gjorde det kriminelt å «fornærme folks religiøse følelser».

Den russiske advokaten Ivan Pavlov, som har spesialisert seg på menneskerettigheter, sier orkesteret kunne ha sluppet unna - men at det samtidig finnes en risiko for å bli dømt.

- Brudd på denne loven straffes med inntil seks års fengsel, sier han til Barents Observer.

- Kunne vært farlig

Moddi har selv innrømmet at å spille sangen i Russland ville vært problematisk.

- Å spille låta på en konsert i Russland kunne vært farlig, men jeg hadde lyst å forsøke å ta sangen så nært Russland som mulig, i det minste, sa Moddi til NRK i mars.

Derfor spilte han inn musikkvideoen til låta utenfor steinkirka i Grense Jakobselv, rundt 500 meter fra grensa til Russland.

(Dagbladet/NTB)

NETTHIT:  Den slovenske komikeren Klemen Slakonja (30) har laget en satirisk musikkvideo av Russlands president Vladimir Putin. Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!