DEBATT

Kasakhstan:

Russland og Kinas store nabo

Abai Kunanbayev er levendegjøringen av Kasakhstans historie. Dyrkelsen av nasjonaldikteren har gjort det lettere å gjenvinne landets egen identitet.

MODERNE HOVEDSTAD: Nor-Sultan, først døpt Astana, er hovedstaden i den midt-asiatiske republikken Kasakhstan. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
MODERNE HOVEDSTAD: Nor-Sultan, først døpt Astana, er hovedstaden i den midt-asiatiske republikken Kasakhstan. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er ikke tilfeldig når Kasakhstan i disse dager nærmest kanoniserer sin store poet og tenker, Abai Kunanbayev, 175 år etter hans fødsel. For nasjonsbyggingen og den kulturelle selvfølelse i denne unge, selvstendige staten i Midt-Asia med 8000 km grense mot Russland i vest og nord, og Kina som nabo i øst, er nasjonaldikteren levendegjøringen av landets egen historie.

Mange kasakhstanere opplevde innlemmelsen i Sovjetsamveldet som traumatiserende. Så vel kulturen, historien, som språket ble korrumpert av sovjetisk politikk og styre. Med dyrkelsen av Abai har man knaggen som gjør det lettere å gjenvinne landets egen identitet. Derfor har Abais liv og lære fått en renessanse. Poeten og tenkeren var opptatt av at vitenskap og utdanning var nøkkelen for en nasjon som ville lykkes.

Selv regnes han som far til språket i Kasakhstan. Dette er et av de turkotatariske språk, og er på vandring fra kasus-språkene til de analytiske språk. I moderne tid ble den svenske diplomaten Gunnar Jarring en fremtredende ekspert på de turkotatariske språk i Norden. Men han ble mest kjent som utsending til Midtøsten for FNs generalsekretær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer