Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM

Russland raser mot norsk VM-bok om dødsfall og korrupsjon

Sjokkerende at norske myndigheter lukker øynene, mener russisk UD.

RASER: Russiske myndigheter kritiserer Den norske Helsingforskomite for å lage en håndbok for journalister som oppfordrer til kritisk dekning av fotball-VM i sommer. Foto: NTB Scanpix
RASER: Russiske myndigheter kritiserer Den norske Helsingforskomite for å lage en håndbok for journalister som oppfordrer til kritisk dekning av fotball-VM i sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den norske Helsingforskomiteens nylig utgitte internasjonale håndbok, ment for journalister som skal dekke fotball-VM i Russland i sommer, får knallhard kritikk av russiske myndigheter.

Fotball-VM, som starter 14. juni i år, koster Russland nesten 100 milliarder kroner, ifølge Moscow Times, og vil trekke tusenvis til landets mange og nye fotballstadioner. Men i kulissene av den enorme fotballfesten, er det avdekket blant annet korrupsjon og arbeidsdødsfall.

Dagbladet omtalte håndboka til Helsingforskomiteen tidligere i mai. Informasjonsheftet er et samarbeidsprosjekt mellom en lang rekke ideelle organisasjoner, som ønsker å rette søkelyset mot brudd på menneskerettigheter i vertslandet, i forbindelse med fotballfesten.

- Bitt oss merke i den

Det russiske utenriksdepartementet omtaler initiativet i svært harde ordelag.

- Vi har bitt oss merke i den. Siden håndboka er laget for å hjelpe sportsjournalister i forberedelsene til fotball-VM var initiativet i teorien positivt, men det viste seg å være et totalt antirussisk dokument, skriver kommunikasjonsdirektør i russisk UD, Maria Zakharova, på Twitter.

Russland mener også norske myndigheter indirekte bidrar til initiativet.

- Det er sjokkerende at norske myndigheter ikke bare lukker øynene for dette, men også bidrar til å medfinansiere publikasjonen. Norsk UD har støttet Helsingforskomiteen med 4,3 millioner dollar i 2018, sier kommunikasjonsdirektøren.

ZENIT ARENA: Arbeidere fra Nord-Korea ble brukt til å bygge Zenit arena i St. Petersburg. En av dem ble funnet død i en container.
ZENIT ARENA: Arbeidere fra Nord-Korea ble brukt til å bygge Zenit arena i St. Petersburg. En av dem ble funnet død i en container. Vis mer

- Lite vennlig framstøt

Offisielle tall fra Utenriksdepartementet bekrefter denne summen, som ligger på litt over 35 millioner kroner.

- Vi anser håndboka som nok et lite vennlig framstøt fra Norges side innenfor rammeverket av Vestens antirussiske kampanje, fortsetter Zakharova.

Den russiske ambassaden i Norge omtaler prosjektet som «antirussisk propaganda».

- Står overfor restriksjoner

Generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomite sier overfor Dagbladet at de tilbakeviser kritikken.

- Håndboka gir eksempler på negative miljøkonsekvenser, korrupsjon og problemer knyttet til slaveliknende forhold for arbeidere som bygde VM-arenaer. Hensikten er å gi nyttig bakgrunn for journalister på historier som er verdt å fortelle under verdens største sportsbegivenhet, sier Engesland.

- Journalister og aktivister i Russland som avdekker brudd står overfor alvorlige restriksjoner. Vi oppfordrer den russiske regjeringen til å gjøre noe med problemene istedenfor å angripe dem som tar dette opp, fortsetter han.

UD: - Viktig tematikk

Utenriksdepartementet i Norge forsvarer Helsingforskomiteens rett til å publisere håndboka.

- Fremme av menneskerettigheter og ytringsfrihet, inkludert kritisk journalistikk, er en viktig del av norsk utenrikspolitikk. Norske myndigheter støtter derfor en rekke organisasjoner som jobber med dette internasjonalt, deriblant Den norske Helsingforskomité.

- Det er naturlig at en menneskerettighetsorganisasjon som Helsingforskomiteen tar opp det de mener er bekymringsfulle sider ved fotball-VM. Norge er et pluralistisk samfunn der Helsingforskomiteen i likhet med andre organisasjoner står fritt til å uttale seg på eget initiativ. Som enhver selvstendig organisasjon, er det Helsingforskomiteen som står ansvarlig for innholdet i publikasjonen, skriver pressetalsperson i UD Kristin Enstad til Dagbladet.

- Putins mulighet

I håndboka, som du kan lese her, drar organisasjonene også fram manglende LHBT-rettigheter, rasisme og vold tilknyttet fotballmiljøet, journalist- og publikums-restriksjoner og miljøutfordringer.

- Dette er Putins mulighet til å få Russland til å framstå som en moderne nasjon, men det går på bekostning av mye annet. VM er en anledning til å dekke mer enn fotball, uttalte leder av Russland-avdelingen til Helsingforskomiteen, Lene Wetteland, til Dagbladet tidligere i mai.

Da kom også nyheten om at den tyske journalisten Hajo Seppelt, som står bak avsløringen av et storstilt, statsstøttet russisk dopingprogram, er erklært uønsket i Russland og nektes innreise under VM.

Korrupsjon er også et tema i håndboka. Tidligere viseguvernør i St. Petersburg, Marat Oganesyan, og oligark Zyavudin Magomedov er tidligere arrestert under mistanke av underslag og korrupsjon i forbindelse med arbeidet med nye fotballstadioner.

Brukte arbeidere fra Nord-Korea

I fjor avslørte det norske fotballmagasinet Josimar, sammen med den profilerte russiske reporteren og gravejournalisten, Artem Filatov, slaveliknende arbeidsforhold for over 100 arbeidere fra Nord-Korea under byggingen av Zenit Arena i St. Petersburg. Nyheten ble seinere bekreftet av FIFA og gikk verden rundt, blant annet omtalt av The Guardian.

En av arbeiderne som ble hentet fra diktaturet i øst ble funnet død i en container i 2016. Ifølge Human Rights Watch har hittil 21 personer mistet livet på byggeplasser tilknyttet VM 2018.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media