Russland stopper Stalin-film. Norsk distributør vil vise den gratis for russere i Kirkenes

Høytstående russere kaller den prisbelønte filmen avskyelig.

TRAILER: Den fransk-britiske filmen «The Death of Stalin» beskriver maktkampen i Sovjetunionen etter Joseph Stalins død i 1953. Foto: Selmer Media Vis mer

(Dagbladet): «The Death of Stalin» skulle hatt russisk premiere denne uka. Men etter at kulturtopper og offisielle representanter har kalt den «kjedelig, ussel og avskyelig», er distribusjonstillatelsen trukket tilbake.

Dette skjedde ifølge nyhetsbyrået AFP etter en privat visning for kulturministeriet.

Den fransk-britiske filmen beskriver maktkampen i Sovjetunionen etter Joseph Stalins død i 1953. Det er en satirisk, sort komedie som har høstet svært gode kritikker - også i russisk media.

«The Death of Stalin» får norsk kinopremiere 6. april.

- Ironien i at en satire over konsekvensene av enevelde og diktatur i Sovjet blir møtt av sensur av dagens myndigheter i Russland er litt komisk, og ganske tragisk, sier Torkel Selmer i filmens norske distributør Selmer Media.

- Vi gleder oss til å vise filmen for et bredt publikum i Norge, og vi håper å få satt opp visninger i Kirkenes med gratis inngang for russiske statsborgere, fortsetter han.

Morsom eller ussel?

Det var på forhånd kommet en anmodning om å utsette den russiske premieren for å unngå at den sammenfalt med 75-årsjubileumet for avslutningen av slaget ved Stalingrad.

Men etter visningen mandag er filmen altså stoppet helt. Yelena Drapeko i det russiske parlamentets kulturkomité sa til RBK News at hun «aldri hadde sett noe så avskyelig i hele sitt liv», og at hun så elementer av ekstremisme i filmen.

Regissøren Armando Iannucci har tidligere skapt HBO-serien «Veep» og den politiske situasjonskomedien «The Thick of It». Han skjønner lite av kritikken:

- Alle russerne vi har vist filmen til så langt, inkludert russisk presse, har sagt hvor mye de satte pris på filmen. De sier at den er morsom, men også at den er sann. Jeg har fortsatt tro på at vi kan få den på kino.

Stoppet: Russere passerer en filmplakat for «The Death of Stalin». Foto: NTB scanpix
Stoppet: Russere passerer en filmplakat for «The Death of Stalin». Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået Tass signerte 21 mennesker etter forhåndsvisningen et brev til kulturministeren der de ba om at filmen måtte utsettes, og at det måtte undersøkes om den brøt russisk lov.

I brevet beskyldes filmen for å latterliggjøre landets historie og svartmale minnet etter borgerne som beseiret fascismen.

Til Reuters har sjefen for informasjonsavdelingen i Det russiske militærhistoriske samfunn, Nadezhda Usmanova karakterisert filmen i lite flatterende ordelag: «Det er en dårlig film, det er en kjedelig film, og den er ussel, frastøtende og fornærmende».

Nasjonalhelt «som en tulling»

Medlem i kulturkomiteen Pavel Pozhigailo hevder filmen fornærmer historiske symboler som den sovjetiske nasjonalsangen, ordener og medaljer.

Særlig reagerer han på at kommandant Zhukov, som får mye av æren for å ha orkestrert seieren over nazistene i slaget ved Stalingrad i 1943, «portretteres som en tulling».

Det russiske kommunstpartien, som er det nest største i parlamentet, beskriver ifølge The Guardian filmen som «en form for psykologisk press mot landet vårt».

Kulturminister Vladimir Medinsky forklarer ifølge ABC at det var en rekke klager som førte til at distribusjonslisensen ble trukket tilbake.

- Vi har ikke sensur. Vi er ikke redde for kritiske og ubehagelige utsagn om vår historie, men det er en moralsk grense mellom kritisk analyse av historien og det å vanære den.

«The Death of Stalin» hadde verdenspremiere i oktober. Steve Buscemi spiller Nikita Khrushchev, Jason Isaacs kommandant Zhukov. Andrea Riseborough og Michael Palin er blant de andre navnene på rollelista.