SENSUR: Russiske myndigheter har sendt krav til The Barents Observer om å avpublisere en sak som handler om samisk homofil gutt sin kamp for livet. Illustrasjon: The Barents Observer
SENSUR: Russiske myndigheter har sendt krav til The Barents Observer om å avpublisere en sak som handler om samisk homofil gutt sin kamp for livet. Illustrasjon: The Barents ObserverVis mer

Russisk sensur

Russland truer med å blokkere norsk nettavis

The Barents Observer publiserte en sak om en homofil, samisk mann som er kommet ut av skapet. Da reagerte Russland.

For rundt 14 dager siden publiserte den uavhengige avisa The Barents Observer en sak som handler om en homofil, samisk mann som er kommet ut av skapet, og som forteller om problemene han hadde i den prosessen.

Artikkelen ble først publisert i den nordsvenske avisa Arjeplognytt, før den ble publisert i The Barents Observer både på engelsk og russisk.

Det er den russiske versjonen som nå har påkalt seg de russiske myndighetenes oppmerksomhet. I går reagerte det russiske medietilsynet med å sende et skriftlig krav til avisa, som har base i Kirkenes i Norge.

I brevet sto det at avisa hadde 24 timer på å avpublisere saken, hvis ikke ville de blokkere tilgangen til The Barents Observer fra Russland.

Oppfordre til selvmord

Artikkelen forteller historien til Dan Eriksson, en samisk mann fra stedet Arjeplog, nord i Sverige. Han har i mange år strevd med å takle fordommer knytte til sin homoseksualitet.

Eriksson forteller blant annet at han har vært tungt deprimert og har forsøkt å ta livet sitt, men nå reiser han rundt og forteller sin historie for å hjelpe andre.

Ifølge det russiske medietilsynet inneholder saken «informasjon om selvmordmetoder», og skal ifølge medietilsynet også «oppfordre til selvmord» og «beskrive måter å begå selvmord», skriver The Barents Observer, som selv melder om saken i dag.

- Avpubliserer ikke

- Det kommer ikke til å skje at vi avpubliserer den. Det er vi som redigerer avisa, og ikke det russiske medietilsynet, sier avisas redaktør Thomas Nilsen til Dagbladet, og forklarer:

- Vi har gjort en redaksjonell vurdering, og synes det er en kjempegod sak. Vi mener det er vårt oppdrag å publisere sånne saker, også på russisk språk.

NETTHIT: Den slovenske komikeren Klemen Slakonja (30) har laget en satirisk musikkvideo av Russlands president Vladimir Putin. Video: Reuters Vis mer Vis mer Vis mer

Som redaktør vurderer Thomas Nilsen saken som kjempeviktig, og at den går rett inn i viktige samfunnstemaer som er felles for alle landene i nord. Det er også årsaken til at den ble publisert i utgangspunktet.

- Vi vet at det å være homofil og å snakke om det i Russland er en enda vanskeligere sak enn det har vært her i nord, sier han.

- Skremmende

Avisa The Barents Observer har redaksjon i Kirkenes, men har lesere både i Russland, Finland og Sverige, i tillegg til Norge. Nilsen synes det er skremmende at Russland nå blander seg inn i en sak som er publisert i Norge, på norske servere.

- På en måte tar de sin lovgivning og bringer den over til Norge, det er et skremmende perspektiv på dette. Sånn er det å drive journalistikk i nord. Russland er et land hvor media sliter mer og mer. Det er det vi også opplever nå, sier han.

Nilsen opplyser også om at de har vært i kontakt med jurister i Russland, som skal se på om russiske myndigheter kan gå etter en utenlandsk avis på den måten de gjør nå.

Står på «stopplista»

Redaktøren forteller at det er første gang et russisk myndighetsorgan går inn, velger seg ut en enkeltsak og krever at den blir avpublisert. Det er imidlertid ikke første gang The Barents Observer har vært i de russiske myndighetenes søkelys.

- Vi vet at russisk sikkerhetstjeneste i 2015 ba noen i Norge om å få stengt ned The Barents Observer, og i 2017 ble jeg som redaktør nektet innreise. Jeg står på «stopplista», sier Nilsen.

Fristen for å avpublisere saken er nå gått ut, og The Barents Observers nettside er fremdeles tilgjengelig fra russisk side. Derfor venter redaktøren nå spent på hva som vil skje videre.

Han tror avisa nå kommer til å få se tekniske forsøk på å få tilgangen til Barents Observer stengt fra russisk side, ved å blokkere avisas IP-adresser. Men om det er gjort over natta, tviler han sterkt på.

- Vi får se hvor lang tid det tar. Det er ingen tvil om at dette ikke er en tom trussel, sier han, og legger til at om det skjer er det kjempesynd - for The Barents Observer har tusenvis av lesere i Russland.