Russlands ambisjoner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I midten av august erklærte president Putin at Russland hadde gjenopptatt flygninger med strategiske bombefly på fast basis. Flygningene har vakt en viss oppsikt. Mange har tolket dette vedtaket som et uttrykk for at Russland søker tilbake til den stormaktsposisjon landet hadde under Den kalde krigen. Dette kan synes å være en riktig tolkning. Putin selv rettferdiggjorde gjenopptakelsen av flygningene blant annet med at Russland ensidig hadde oppgitt denne typen flygninger i 1992, men «at flere andre land dessverre ikke hadde fulgt Russlands eksempel». Russland føler seg i mange henseender maktesløst og ignorert i internasjonal topp-politikk, og ledelsen i Kreml håper kanskje at tiltak som dette kan være med på å få andre land til igjen å behandle Russland som en stormakt. Men bak gjenopptakelsen av flygningene ligger det mer enn et ønske om å vinne tilbake stormaktsstatus. En nærmere analyse indikerer at det i hvert fall finnes tre andre, og kanskje like viktige, grunner til denne beslutningen.

Russiske militære har for det første grundig studert luftkampanjene under Natos bombing av Jugoslavia våren 1999 og USAs invasjon av Irak i 2003. En lærdom fra disse kampanjene er at strategiske bombefly vil være en meget sentral komponent i framtidige kriger, og at det ikke er noen grunn til å reservere dem bare for den rollen de hadde som atomvåpenbærere under Den kalde krigen. Strategiske bombefly vil derfor være en prioritet for det russiske forsvaret framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer