MOSKVA: Den svenske trilogien Moskva Noir av Paul Leander Engstrøm og Camilla Grebe skildrer det moderne Russland. Her er det nye business-senteret i den russiske hovedstaden. Foto: NTB Scanpix
MOSKVA: Den svenske trilogien Moskva Noir av Paul Leander Engstrøm og Camilla Grebe skildrer det moderne Russland. Her er det nye business-senteret i den russiske hovedstaden. Foto: NTB ScanpixVis mer

Russlands mørke businessliv skildres i svensk krim-trilogi

Wandrups utvalgte: En ekspert og en forfatter går sammen i kritikerrost fellesskap.

BOK: Påsken er nær, og krimtipsene hagler over norske boklesere. Få nasjoner er mer i fokus enn Russland akkurat nå, så jeg vil bidra med et tips jeg plukket opp i Norges ledende bokhandel på svensk litteratur, Norli i Universitetsgata i Oslo. Der står utstilt tre romaner som ennå ikke er oversatt til norsk, men som av svenske kritikere er døpt Moskva Noir-trilogien.

Disse tre bøkene, «Dirigenten från Sankt Petersburg» (2013), «Handlaren från Omsk» (2014) og «Den sovande spionen» (2016), har handling hentet fra henholdsvis 2003, 2008 og 2014. De to første foregår i Russland, særlig i Moskva, mens handlingen i den tredje for en stor del er lagt til Stockholm.

Alle tre forteller om et Russland der business, kriminalitet og politikk står i nær forbindelse med hverandre. Hovedpersonen Tom Blixen er en svenske som jobber for russiske firmaer.

Boka er skrevet som et samarbeid mellom Paul Leander Engström, en forretningsmann som kjenner Russland fra innsiden, og forfatteren Camilla Grebe. I wikipedia beskrives Engström som «finansmann og filantrop». Grebe er en kjent forfatter.