Russlands skygge i nord

NORDOMRÅDENE: Tendensen til russisk «remilitarisering» har foregått parallelt med et raskt økende fokus på betydningen av energiressursene i nord. Skriver Bozena Katarzyna Zysk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mai i år slo Putin fast at et svakt engasjement har skapt et inntrykk av «at Russland er på tilbaketog fra Arktis». Siden da har landet tatt i bruk en rekke virkemidler for å endre dette bildet. Men hva er retorikk og hva er realitet i det russiske maktspråket i nord?

Forsvaret har de siste månedene meldt om en klar økning i russisk militær aktivitet i nord. Russland sendte marinefartøy til Nordpolen; strategiske bombefly passerte langs Finnmark og fortsatte sørover. Inntil september hadde norske jagerfly fulgt og identifisert 58 russiske militære fly utenfor norskekysten. Russiske krigsskip opererer i norske nærområder og øver seg blant annet på å lokalisere norske ubåter. En tilsvarende aktivitet i området er ikke observert siden Sovjetunionens fall.

Bildet er det samme når man ser på russisk aktivitet i andre områder – det skapes et inntrykk av et russisk forsvar på offensiven. I desember kunngjorde forsvarsminister Serdjukov at Russland gjenopptar marineøvelser i Nordatlanteren og Middelhavet. Den russiske militærledelsen legger ikke skjul på at det nye øvelsesmønsteret har til hensikt å demonstrere Russlands nærvær i strategisk viktige deler av verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer