KOMMENTARER

Russlands to tunger

President Putins edderkopp spinner sitt nett i Øst-Ukraina, samtidig som den samme Putin støtter Ukrainas fredsplan.

EN FRANKENSTEIN? En pro-russisk opprører i Lugansk, opprørets ånd er vanskelig på mane tilbake på krukka. EPA/STRINGER Scanpix
EN FRANKENSTEIN? En pro-russisk opprører i Lugansk, opprørets ånd er vanskelig på mane tilbake på krukka. EPA/STRINGER Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DE FØRSTE LOVENDE spirer til en slags fred i Øst-Ukraina er sådd. Ukrainas president Petro Porosjenkos fredaplan, som ble presentert idag, er i utgangspunktet godkjent av Russlands president Vladimir Putin etter enda en samtale mellom de to. Samtidig fortsetter slaget ved Slavjansk, der 300 pro-russiske opprørere og minst sju ukrainske regjeringssoldater ble drept i går. De ble drept etter at de nektet å godta Porosjenkos tilbud om en åpen korridor til Russland og amnesti. Ubekreftede meldinger i morgentimene idag forteller dessuten at to russiske stridsvogner passerte grensa fra Russland. Virkeligheten er velkjent. Russland snakker med to tunger i Ukraina.

PÅSTAND STÅR mot påstand i Ukraina. Ifølge vestlig etterretning og ukrainske myndigheter er opprøret intspirert, delvis ledet og finansiert av russiske sikkerhetsorganer, blant annet FSB, som har de aller tetteste kontakter til Putin. Mens Moskva bedyrer sin uskyld og sier de ikke har noe med det pro-russiske opprøret å gjøre. Og selv om den ene påstanden i utgangspunktet utelukker den andre, kan de i dette tilfellet begge være ganske sanne.

IMENS BEGYNNER noen ting å falle på plass. Ukrainas fungerende forsvarsminister Mykhailo Koval sa idag at regjeringsstyrkene har omringet hele området som de pro-russiske separatistene opererer i. Han sier at det innebærer at separatistenes mulighet for å frakte inn militært utstyr fra Russland er avskåret. Kreml sier på sin side at de ferske russiske soldatene som de siste dagene er fraktet til Ukrainas øst-grense, er der for å stenge grensa. Det er ikke lett, for grensa er 160 mil lang, og landskapet er flatt, uten naturlige grenser. Men det viktigste for krigens gang er Kovals forsikting om at opprørerne i øst er fysisk avstengt fra grensa med Russland.

DE SKAL ALTSÅ være fysisk avstengt. Men de er i stadig større grad også politisk utestengt. De er splittet, og selv om de ikke slåss mot hverandre, så slåss de om den lille politiske oppmerksomhet de tross alt er gjenstand for. Den selvutnevnte lederen av «Folkerepublikken Donetsk», Denis Pushilin, møtte tirsdag denne uka Putin-regimets fremste edderkopp, tåkelegger, og av mange oppfattet som ideologen bak Putins styrte demokrati i Moskva, Vladislav Surkov. Det viser - hvis noen skulle være i tvil - at det er kontakt mellom Moskva og opprørerne i Ukraina. Donetsk er det største av de to fylkene i øst der de væpnede pro-russiske opprørerne har tatt kontroll over store områder.

MEN HVA KONTAKTEN går ut på, og hva som måtte være Moskvas styring eller innflytelse på opprørerne i Øst-Ukraina, er i beste fall uklart. Det som synes klart er at Moskva gjerne skulle hatt bedre kontroll på opprørsgruppene i Øst-Ukraina. Det er liten tvil om at disse gruppene oppsto fordi de forventet støtte fra Moskva, slik det pro-russiske opprøret på Krim tidligere hadde fått. Det er også liten tvil om at folk knyttet til de russiske sikkerhetsorganene spilte en rolle da opprøret begynte i april. Men det virker også som om opprøret ble et offer for sin egen suksess, at det ble en Frankenstein som selv overtok styringen fra sin herre.

OM MOSKVA i sin tid inspirerte opprøret i Øst-Ukraina, så er det nå i mye større grad de lokale opprørerne som selv styrer utviklingen. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenkos tilbud om en korridor til Russland, og amnesti, er møtt med forakt av opprørerne. På den annen side kan det hende at de 300 døde i går, og det faktum at Putin offentlig tar stadig mer avstand fra opprøret, gjør inntrykk. Putin har et stykke fått det som han ville, med stor grad av selvstyre, og garantier for de russisk-språklige, i forståelse med Porosjenko. Etter to telefonsamtaler med Porosjenko denne uka kan det virke som om Putin heller vil være en del av en fredsavtale med den nye ukrainske regjeringen. Men ånden han slapp ut av krukka med å inspirere til opprøret, er vanskelig å mane tilbake. Det er i det minste en erfaring av å snakke med to tunger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer