«Eurovision Song Contest»

- Russlands utestengelse kan bety slutten for Melodi Grand Prix

Bjørn Nistad, som har doktorgrad i russisk idéhistorie, mener det er hårreisende at Ukraina nekter Russland innreise for å delta i Grand Prix-finalen. 

FÅR IKKE DELTA: Russiske Yuliya Samoylova slipper ikke inn i MGP-vertslandet Ukraina. Foto: Eurovision Song Contest
FÅR IKKE DELTA: Russiske Yuliya Samoylova slipper ikke inn i MGP-vertslandet Ukraina. Foto: Eurovision Song Contest Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at det russiske håpet i Melodi Grand Prix, Julija Samojlova blir nektet innreise til Ukraina i forbindelse med Grand Prix- finalen i Kiev i mai.

- Det er hårreisende og et brudd på reglene om at politikk ikke skal blandes inn i Melodi Grand Prix, sier Bjørn Nistad, som har doktorgrad i russisk idéhistorie.

Uavhengig av hva man mener om Russlands annektering av Krim-halvøya, mener Nistad at Ukrainas avgjørelse om å utestenge Samojlova er feil.

- Det er absurd at Ukraina gjør dette i politisk øyemed. De som selv vant med en politisk låt, sier han.

Russlandeksperten har vært omstridt i Norge tidligere. Nistad har uttalt at det ikke er plass til ham her til lands, og har hevdet at han ble skvist ut av Universitetet i Oslo da vikariatet hans endte på grunn av hans pro-russiske holdninger.

Het konflikt

Konfliktnivået mellom Ukraina og Russland ble ikke mindre da ukrainske Jamala vant Eurovision Song Contest i Stockholm i fjor med «1944», en låt om deportasjonen av 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjet-tid - men budskapet er også blitt oppfattet som kritikk av Russlands annektering av Krim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer