Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Eurovision Song Contest»

- Russlands utestengelse kan bety slutten for Melodi Grand Prix

Bjørn Nistad, som har doktorgrad i russisk idéhistorie, mener det er hårreisende at Ukraina nekter Russland innreise for å delta i Grand Prix-finalen. 

FÅR IKKE DELTA: Russiske Yuliya Samoylova slipper ikke inn i MGP-vertslandet Ukraina. Foto: Eurovision Song Contest
FÅR IKKE DELTA: Russiske Yuliya Samoylova slipper ikke inn i MGP-vertslandet Ukraina. Foto: Eurovision Song Contest Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at det russiske håpet i Melodi Grand Prix, Julija Samojlova blir nektet innreise til Ukraina i forbindelse med Grand Prix- finalen i Kiev i mai.

- Det er hårreisende og et brudd på reglene om at politikk ikke skal blandes inn i Melodi Grand Prix, sier Bjørn Nistad, som har doktorgrad i russisk idéhistorie.

Uavhengig av hva man mener om Russlands annektering av Krim-halvøya, mener Nistad at Ukrainas avgjørelse om å utestenge Samojlova er feil.

- Det er absurd at Ukraina gjør dette i politisk øyemed. De som selv vant med en politisk låt, sier han.

Russlandeksperten har vært omstridt i Norge tidligere. Nistad har uttalt at det ikke er plass til ham her til lands, og har hevdet at han ble skvist ut av Universitetet i Oslo da vikariatet hans endte på grunn av hans pro-russiske holdninger.

RUSSLANDEKSPERT: Bjørn Nistad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RUSSLANDEKSPERT: Bjørn Nistad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET

Vis mer

Het konflikt

Konfliktnivået mellom Ukraina og Russland ble ikke mindre da ukrainske Jamala vant Eurovision Song Contest i Stockholm i fjor med «1944», en låt om deportasjonen av 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjet-tid - men budskapet er også blitt oppfattet som kritikk av Russlands annektering av Krim.

- Ukrainas låt burde ha blitt diskvalifisert, sier Nistad.

Nistad mener avgjørelsen som nå er blitt gjort av ukrainske myndigheter vil få konsekvenser for Grand Prix og at Norge nå bør boikotte arrangementet.

- Grand Prix kommer til å bryte sammen. Hvis andre land begynner å opptre på denne måten er det slutt, sier han.

- Jeg synes det er synd, men jeg visste at dette kunne skje. Hun var en av artistene som sto på Ukrainas forbudsliste. I og med at Ukraina mener at Krim-halvøya tilhører landet, har hun sånn sett brutt Ukrainas lov, sier den norske MGP-generalen Morten Thomassen.

Artisten sang nemlig på Krim i 2015, året etter at Russland annekterte halvøya som Ukraina mener er deres territorium.

27-åringen har selv bekreftet at sangoppdraget fant sted, skriver The Guardian.

Kan være en bevisst provokasjon

Å sende en artist som de vet står på forbudslista kan, ifølge Morten Thomassen, virke som en bevisst provokasjon fra Russlands side.

- Det er en artist de visste ville skape uro. Når de også sender en artist som sitter i rullestol, som de vet at folk vil synes synd på, så vet de hva de gjør. Samtidig høres det ut som en overreaksjon fra Ukrainas side. De har latt seg provosere. Hvem som får æren av å være «the bad guy», her er vanskelig å si, sier han.

Har mistet sin politiske uskyld

Thomassen tror likevel ikke avgjørelsen vil sette Grand Prix i fare. Ifølge Thomassen har Grand Prix mistet sin politiske uskyld for lenge siden, men han mener som Nistad at Ukrainas låt som vant i fjor var politisk, selv om sangen handlet om en foreldet hendelse.

- Det er en politisk tekst. Man kunne jo ha vært strengere i fjor, sier han og viser til Georgias bidrag til sangkonkurransen som gikk av stabelen i Moskva i 2009. Georgia nektet da å endre teksten i låta «I don't wanna Put in», som inneholdt en tydelig Putin-protest. Enden på visa ble at Georgia måtte trekke seg fra konkurransen.

Thomassen mener imidlertid ikke at Norge skal boikotte arrangementet.

- Nei, jeg synes Norske sangere skal holde det politikk utenfor, sier han.