Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ruster opp til påske

Kriminalromanene kommer snart til en bokhandel nær deg. Men det gjør disse unge stemmene også.

(Dagbladet.no): Hva som dominerer boklistene denne våren? Ved første øyekast: Krim.

Gyldendals to førstereisere denne våren, Eirik Wekre (39) og Tore Oksholen (44), debuterer med hver sin thriller: «Spill uten regler» (om finans) og «En rik høst» (sykehus og arvestoff). Robert Wilson skriver fortsatt fra Lisboa i «De forsvunne hendene», som kommer i mars. Svenske Åsa Larssons «Spilt blod» har etter sigende et veldig godt språk. Det blir sikkert bra på norsk også, i februar.

Fra Cappelen kommer åtte kriminalromaner. Alexander McCall Smith har skrevet den andre boka i serien om Botswanas eneste kvinnelige privatdetektiv, «Sjiraffens tårer». Ellers: George P. Pelecanos, Val McDermid, Arnaldur Indridason.

Men så ser man at vårlistene består av så meget annet. Og våren er en gyllen sjanse til å vise fram forfatterskap som i den mer profilerte bokhøsten kan drukne litt.

Cappelen satser mye på sin debutant, Lars Ove Seljestad (43). Han skriver om Frode Grytten-land, Odda, i romanen «Blind», som allerede har fått betydelig oppmerksomhet.

Unge stemmer

Forlaget presenterer dessuten hele sju diktsamlinger denne våren. Vi har særlige forventninger til én av dem: «Nils-Øivind Haagensen skriver». Det er den ganske unge Haagensens (33) første diktsamling siden han i høst ble tildelt Sultprisen.

Og ja, vi må ikke glemme Signaler, Cappelens (v)årlige tekstantologi for nye navn. Her har forlaget bygget seg opp en aldri så liten rekrutteringsbase.

Amerikanske Jonathan Safran Foer (27) følger opp sin suksessdebut «Alt blir klart og betydelig» på Gyldendal i vår. Andreboka kommer på engelsk i mai, og på norsk som «Ekstremt høyt og utrolig nært» allerede i juni.

Apropos ung og lovende, men norsk: Johan Harstad (25) kommer med sin første roman, «Buzz Aldrin - hvor ble det av deg i alt mylderet?» i mai. Den handler om å være elsket, og om å være usynlig. Og vi har forventninger til den.

En annen fersk forfatter som også følger opp på Gyldendal, er Endre Ruset (23). I februar kommer hans andre diktsamling, «Kims lek».

Tidligere gyldendøl Lisa Lie (24) har byttet forlag siden hun som 19-åring debuterte med «Forbausende få katastrofer». Sjanger også, for den saks skyld. I mars kommer hennes første roman, «Armløs slår tilbake», ut på Oktober forlag. Vi er spent.

Du er advart.

BOK NUMMER TO: Jonathan Safran Foer gjorde stor suksess med sin debut «Everything Is Illuminated» («Alt blir klart og betydelig» på norsk). Denne våren kommer oppfølgeren.
BOK NUMMER TO, Første roman. Lisa Lie har skrevet «Armløs slår tilbake» nesten fem år etter debutboka. I mellomtida har hun studert. Og vunnet noen poesislam\'er her og der. Du burde få med deg en sånn en.
NYSKAPENDE: Nils-Øivind Haagensen skriver frie, personlige dikt. Et halvt år etter at han mottok Sultprisen, kommer diktsamlingen «Nils-Øivind Haagensen skriver». Sannelig dukker han opp i etterordet til <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2005/01/25/421380.html">«Damer i regn»</A>, også. Den består av 70 sangtekster av Dylan, gjendiktet av Jan Erik Vold.
BOK NUMMER TO: Endre Ruset skriver stadig dikt, og hans samling nummer to, «Kims lek», kommer i butikkene allerede om en uke.