Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rustet til krig

Årets viktigste plate er gitt ut i ny versjon med dvd. Møt en av rockens giganter rustet til kamp mot krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD/DVD: Aldri har Neil Young (60) vært mer politisk. «Living With War» er et harmdirrende angrep på krig generelt og president George W. Bush spesielt. Jeg anmeldte utgivelsen tidligere i år da den var stream-tilgjengelig på Youngs nettside.

Den fikk en sterk femmer på terningen - i dag ville jeg gitt den en sekser.

Mer komplett

«Living With War - RAW» med undertittelen «In The Beginning» består av to cd-er, én rustikk og inn til beinet råversjon av «Living With War»-albumet og én dvd. Hvis man ikke er hardcore Neil Young-fan, klarer man seg med cd-en. Men for oss spesielt interesserte er dette «Raw»-albumet et must.

Det er ikke bedre, bare annerledes - og videoene gjør Youngs kamp mer komplett.

Forskjellen er først og fremst at «Raw»-versjonen er uten kor. Et stort blandet kor er med på original-cd-en, noe som er gir tekstinnholdet karakter av stort folkelig opprop mot krig og ødeleggelser. Råversjonen er mer skarpskåren med færre studiojusteringer.

Egen nyhetskanal

Dvd-en viser bilder av Young-ern i studio på ranchen sin sammen med bassist Rick Rosas, trommeslager Chad Cromwell og trompetist Tommy Bray. Vi er flue på veggen og føler nærkontakt med musikerne under øving og i innspillingsprosessen. Neil Young er - i likhet med en annen gigant, Bob Dylan - lite tilgjengelig som person.

I opptakene fornemmer vi mennesket og musikeren Young i smil og konsentrasjon som en mild autoritet.

Dvd-en er også spekket med opptak fra krigen i Irak og formidlet som nyhetssendinger på kanalen Living With War Today (se oppdaterte meldinger på neilyoung.com/lwwtoday). Det er sterkt og gripende å se og høre kraften Neil Young er i besittelse av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!