Rustne kvinner

Nakne og rustne kvinner og menn preger Stavanger. De forarger og gleder, og snart kommer enda flere til.

Kunstneren Antony Gormley fra London vil plassere 23 avstøpninger av seg sjøl i stigende rekke fra bølgene i Vågen til Rogaland Kunstmuseum. Gormley var også mannen bak statuene på Solastranden, som ble fjernet i fjor.

Tjuvstarter

Mens oljebyen venter på Gormleys molefunkne menn, har et skjenkested frekt tjuvlånt ideen og satt ut nakne kvinner rundt bordene.

- Smakløst og kjempevulgært, en flau spøk. Jeg får frysninger når jeg ser kvinnene. Dette er ikke kunst, protesterer direktør Einar Børresen ved Rogaland Kunstmuseum.

Han er ildsjelen bak Gormley-prosjektet, og nå mangler han bare 2,5 millioner kroner før han er i mål.

Byens millionær Christian Bjelland har bidratt med én million, Norsk kulturråd har avslått å åpne pengesekken, men det fins mange formuende med god smak for moderne kunst i Stavanger.

Kjempesjanse

Men de lett mystiske skikkelsene uten klart ansikt, hender og føtter irriterer og engasjerer en by som henger mer fast i tradisjon og pietisme enn den dyrker det nyskapende og spennende.

- Dette er en kjempesjanse for Stavanger til å vise at vi vil være med i verden. Se, vi tenker framover, vi satser på kvalitet og opplevelse, ikke bare fornøyelsesparker og kjøpesentra, påpeker Børresen.

En av statuene er allerede på plass i kunstmuseet. De andre skal plasseres på høyst ulike steder. Hver statue skal utjevne sin egen høydeforskjell, og alle skal ha et blikk vendt mot havet.

Møter fordommer

Noen skal stå ved trafikkmaskiner, én i en pub, et par inne i private hjem - ved å traske fra figur til figur skal besøkende få oppleve byens mange ansikter.

Kunstdirektør Børresen brenner for ideen:

- Statuene mangler individuelle trekk, de er som mumier, stramt svøpt i et eller annet. De er vakre, de er utfordrende. De vil stå på uvante steder og verdsetter så vel paradegater som bakrommene, de fører deg fra fødsel til død og fra torg til den private sfære. Dette er viktig for Stavanger og Norge!

- Men mange synes det bortkastede penger?

- Skikkelsen er da ikke det minste provoserende, de er ikke engang nakne i vanlig forstand, og mannen har ingen penis. Men vi støter på noen fordommer. Enkelte reagerer på at kunst koster. Jeg er en skikkelig bypatriot, her har vi noe som kan gi byen identitet og særpreg i mange tiår, tror Einar Børresen.

per.lars.tonstad@dagbladet.no

VULGÆRT: I påvente av kunstneren Anthony Gormleys mannlige skulpturer har et skjenkested i Stavanger kommet den seriøse kunsten i forkjøpet ved å plassere ut nakne kvinner.