Ruth Torshov

- Jeg har jo gjort som Aqua-Lene da, fylt i litt. Det er ingen grunn til å se ut som et nedfallseple selv om du har fylt 40, sier Ruth Torshov. Nå er tv-stjernen fra «Ruth og Vigdis» aktuell som undertøysmodell for H&M - noe hennes homofile sønn er meget stolt over.

Tre om Ruth

En langbeint kvinne i svarte stiletthæler seiler opp trappa til bibliotekbaren på Bristol. Parfymeduften blir hengende. Den høye kvinnen får lange blikk fra begge kjønn. Jeg får en klem.

- Det er et slit å være kvinne. Se her, jeg er for smal i midjen, sukker hun, og pirker på bukselinningen med en lang negl.

Ruth Torshov rager 1,84 over bakken - uten hæler. Hun har en kropp kvinner over 40 kunne betalt mye for. Det gjør Ruth også.

- Nå går jeg til figurforming da, for å bli kvitt litt cellulitter og slikt. Noen av jentene i klubben synes det var å ta litt hardt i da jeg valgte å fylle opp puppene, men jeg forsvarer det fullt ut. Det koster litt, men det er verdt hver krone, spør du meg, kvitrer Ruth, og kaster jakka for å vise kroppen for barens gjester:

- Bare se her, dere, slik ser en figurformet kropp ut.

FRU TORSHOV holder seg helst på Torshov. Likevel møter hun straks kjente på et av Oslos mer fornemme etablissementer.

- Hei, sier hun smilende til en forbipasserende hilsende herre.

- Ja, du skjønner han pleier å handle i butikken vår, forklarer hun meg.

Butikken er sønnens blomsterforretning Stiv Stilk på Torshov, der Ruth jobber når hun ikke er på tv. Datteren Evelyn, som er alenemor og alle tiders, jobber sammen med mamma i selskapet som produserer «Ruth og Vigdis».

- Frisøryrket har jeg lagt på hylla, ryggen sa stopp. Det tok nesten knekken på meg. Men jeg ordner håret mitt selv, og hele familiens. Da koser jeg meg og klipper og ordner. Og du vet, jeg har stelt håret til dronning Sonja, flere ganger. Dessuten er jeg en god venn av dronningens faste frisør, forteller Ruth.

Selv er fru Torshov alltid velstelt på håret. Faktisk har jeg henne mistenkt for alltid å være velstelt. Bak de enorme brillene er øynene kraftig, men perfekt, sminket. Bortsett fra i livet sitter buksene perfekt over de figurformede hoftene og de uvanlig slanke kvinneleggene. Puppene er store og faste under den svarte fløyelen. Ruth har definitivt draget på menn.

RUTH BESKRIVER SEG selv som en frigjort kvinne.

- Det er en del som synes vi tar den litt langt ut på tv. Jeg kan bli litt frekk i munnen, men det ligger nå en gang i min natur. Jeg er litt på kanten. Men jeg er ikke for utroskap, altså, ikke innenlandsutroskap.

Ruth giftet seg med Torbjørn i 1974. Siden har ekteskapet hatt sine ups and downs, det er fru Torshov den første til å innrømme.

- Nå har vi atskilte soverom. Torbjørn jobber på oljeplattformen Frøya, så han er mye borte. Jeg synes det er ålreit at han holder seg der ute, jeg. Det er nok ikke den store gnisten i forholdet vårt lenger, og vi har snakket om skilsmisse et par ganger. Torbjørn har aldri likt denne missebiten, selv om han nok var stolt da han traff meg, sier hun.

I 1972 var Ruth Miss Telemark, noe som har satt dype spor i hennes kvinnesinn.

- Det var kanskje før du leste Allers og Alle Kvinner, men jeg var faktisk kjendis allerede den gang. Som Miss Telemark fikk jeg kontakt med masse mannebein, det har nok vært en piff for karrieren. Jeg var over en tur i Spania og jobbet som modell også, men det var ingen stor suksess, er jeg redd. Jeg var litt for stor og robust for spanjolene, så jeg flyttet hjem igjen.

Likevel er det Spania som er ferielandet over alle. Ruth har leilighet i Puerto de la Cruz på Tenerife, og dit drar hun sammen med Vigdis to- tre ganger i året for å leve det glade liv blant meter-i-diameter-store paellaer og mugger med sangria.

- Utenlandske menn kan virkelig oppvarte kvinner. Norske menn burde gå på kurs, ja, det mener jeg virkelig. De gjør alt feil. Kvinnen i sentrum, det er mitt parti. Bare se på fotografen, der han sitter med smørbrødet sitt. Reker, det er nok det nærmeste han kommer kvinner i dag, fniser Ruth.

RUTH HAR EN HOMOFIL sønn, Terje. Han kom ut av skapet da han var 17.

- Jeg må innrømme at det var veldig tøft i begynnelsen. Det var et slag. Han har aldri vært utpreget feminin, spilte fotball og var som gutter flest. Men det var nok verre for mannen min å takle det, sier Ruth.

I dag står hun last og brast med sønnen.

- En stund trodde jeg det skulle gå over, men i dag følger jeg ham opp det jeg kan. Det er ikke bare enkelt for ham heller, og jeg tror han sliter litt fortsatt.

Heldigvis har ikke mor og sønn samme smak når det gjelder gutter.

- Nei, jeg har aldri tent på feminine menn, så det er overhodet ingen konkurranse mellom oss. Dessuten har han kjæreste, og er veldig lykkelig.

Sønnens legning har fått flere konsekvenser for Ruth, blant annet at hun har gitt Carl I. Hagen på båten.

- Jeg har alltid stemt Fremskrittspartiet, men når jeg hører deres holdninger til partnerskapsloven, blir jeg sint. Vi må være mer open-minded enn som så. Alle mennesker er forskjellige, det må vi bare godta. Min sønn er lykkelig med den kjæresten han har. Hvorfor skal han ikke få være det. Nei, jeg kan love at det ikke blir mer Frp for meg, sier Ruth fortørnet.

SØNNEN HAR SIN DEL AV æren for at mamma er blitt tv-stjerne.

- Det hele startet med at Vigdis og jeg satt hjemme og så på «Mandagsklubben» og tenkte: Dette ser gøy ut. Så er jo Vigdis veldig opptatt av kjendiser, selv har jeg klipt en del, så jeg har et mer normalt forhold til dem.

Sønnen tente tvert på talkshowideen til Ruth og Vigdis, og ba dem dra et lite show på homsestedet Castro i Oslo. Så populært ble showet at Ruth og Vigdis dro det med på turné, og deretter var veien kort til Scene West Victoria og TVNorge.

- Jeg må jo si jeg synes det var modig av TVNorge å satse på to voksne damer, samtidig som Dorthe Skappel gikk ut og sa hun var redd for å bli for gammel for TV2, sier Ruth.

Det hun gleder seg aller mest til, er det kommende programmet med Rune Rudberg som gjest - «1001 natt».

- Ja, du kan jo tenke deg selv hvorfor det heter det. Planen er å bli nummer 1001, sier Ruth Torshov.

Programleder: Jeg er veldig svak for Anne-Kat. Hun er alle tiders, fresk og tøff i fasongen. Og Synnøve Svabø - artige jenter som tør stå for de de er. Og Dan Børge Akerø har vært litt artig.Film: «Ikke uten min datter». Den satte dype spor, kanskje fordi Vigdis har en adoptivdatter fra Iran. Og du vet, i disse omskjæringstider.Litteratur: Det må vel være «Fransk åpning» av Vigdis Hjorth. Og ukebladet Hjemmet, hvis det kan kalles litteratur. De har flotte noveller.Musikk: Christer Sjögren og Vikingarna. Jeg er glad i svensk musikk, og Christer er absolutt en jeg kunne boltret meg med.Mat og drikke: Det må jo bli spansk da. Sangria og paella er det som ligger mitt hjerte nærmest.Verste tv-minne: «Sen fredag» med Thyvold. Jeg hadde jobbet hele dagen og gikk i kort skjørt, mens bikkja til Thyvold føk rundt der. Du kan vel selv tenke deg hva som skjedde da.Beste tv-minne: Det må vel bli programmet med Rune Rudberg det da - «1001 natt». Men jeg sitter ikke og ser mine egne programmer på video.Aktuell: Med talkshowet «Ruth og Vigdis» på TVNorge hver søndag.

FRIGJORT: - Jeg kan bli litt frekk i munnen, men det ligger i min natur, sier Ruth Torshov.