Rutinerte røvere

Du skal ikke se mye av «Ocean’s 13» før følelsen av pliktløp melder seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: George Clooney lyver. Brad Pitt også. Matt Damon likeså.

Da den tredje filmen i serien om Danny Ocean (Clooney) og hans Robin Hood-inspirerte kjeltringer ble lansert i Cannes i år, forsøkte de alle sammen å gi inntrykk av at dette var et rent overskuddsfenomen. Noe de gjorde fordi det var så innmari moro å samle gjengen igjen.

Det ser ikke sånn ut. De aller kuleste gutta i Hollywoods stjerneklasse ser nesten ut som om de kjeder seg. Du skal ikke se mye av «Ocean’s 13» før følelsen av pliktløp melder seg. Du trenger heller ikke være ledende i din lokale Mensa-klubb for å finne andre motiver. Et raskt blikk på bunnlinjen fra de to foregående filmene sier alt.


Mesterverk
Oceangjengens farsfigur, Ruben Tishkoff (Elliott Gould), blir lurt trill rundt av den kyniske hotellmagnaten Willy Bank (Al Pacino), og pådrar seg et solid infarkt av ren skuffelse. Gutta i gjengen trer støttende til, og planlegger en hevn av aller grusomste slag. Den innebærer alt fra falske terninger til et kunstig framstilt jordskjelv. Las Vegas skal aldri bli det samme igjen. Manuset signert kompanjongene Brian Koppelman og David Levien («Runaway Jury») er rikt på usannsynligheter, men fattig på overraskelser. Og enda verre, det er på sitt beste bare humre-morsomt og aldri spennende. Uten eleganse

Filmen mangler elegansen og lekenheten fra den gang gjengen besto av 11, men framstår likevel som rene mesterverket sammenliknet med «Ocean’s 12», som blant annet kunne by på Julia Roberts som spilte seg sjøl, en av de pinligste oppvisningene fra Hollywood på lang tid. Men med et stjernelag som dette – Pacino, Clooney og Damon som nesten alltid er gode, uansett hvor råtten filmen de spiller i, er – skal det godt gjøres ikke å inneholde en viss underholdningsverdi. Dette er proft til fingerspissene og rutinen har de utvilsomt inne. Nettopp. Det er der problemet ligger. Dette er ren rutine på alle måter.

«Ocean’s 13» er litt morsommere enn å se Clooney & co. le på vei til banken for å heve billettinntektene. Men bare litt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer